Robotok érkeznek az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ műtőjébe

2023. november 2.

November 6-tól egy héten át robotok színesítik a pécsi orvoskar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjának sebészeti műtőjét. Az Isle Academy (az első minimál-invazív sebészeti szimulációs központ Közép- és Kelet-Európában) oktatócsoportjával együttműködve a pécsi egyetem két komplett DaVinci robotsebészeti rendszert, és a gyakorlást segítő szimulációs konzolt telepít a központba, mellyel - Európában az elsők között - integrálja a robotsebészeti képzés alapjait a graduális sebészeti-műtéttani oktatásba.

A pécsi orvoskar hallgatóinak a hét során lehetőségük lesz korunk legmodernebb sebészeti rendszerének a megismerésére és kipróbálására. A robotsebészeti oktatóprogramokat Európa több országában is vezető Isle Academy átfogó programja nagyszerű lehetőséget ad arra is, hogy a modern technológia és a hallgatók kreativitása találkozzon, így a képzésben résztvevők betekintést nyerhetnek a robottal végzett műtétek kulisszatitkaiba is.

A DaVinci Xi sebészeti robottal idén májusban már ismerkedhettek a PTE munkatársai és hallgatói, akik úgy vélekedtek, hogy fantasztikus élmény volt számukra ezt az új technikát megtapasztalni.

Fotó:

Verébi Dávid