Körömkutatásra várják a jelentkezőket a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján

2023. november 2.

Százezer forint értékű, speciális laboreredményhez juthatnak azok az önkéntesek, akik jelentkeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján zajló kutatásra, melynek során azt vizsgálják, hogy a szervezetben lévő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemszint összefügg-e a körmön látható eltérésekkel. A vizsgálatba több száz embert vonnak be. A folyamat egy egyszerű vérvételből áll, valamint egy olyan eszköz segítségével készítenek speciális fotókat a körmökről, amelyet a kutatás első fázisában fejlesztettek ki.

A laboreredményeket összevetjük a kapott képekkel, a kettő közti összefüggést pedig egy mesterséges intelligencia próbálja megtalálni. Új módszerek nyomán olyan laboratóriumi vizsgálatok is készülnek, amelyek Magyarországon másutt nemigen érhetőek el” - nyilatkozta dr. Gyulai Rolland egyetemi tanár, a kutatás vezetője, aki szerint azért is fontos lehet elvégeztetni a vérvételt, hogy az illető tudja, mely nyomelemből van esetleg elégtelen, és melyből túl sok a szervezetében.

A vizsgálatra a 18 és 60 év közöttieket várjuk, akár van, akár nincs körömelváltozásuk. Néhány krónikus betegség kizáró ok lehet, amikről a koromvizsgalat.hu-n, illetve a visionail.hu-n találnak bővebb információt az érdeklődők” - mondta el az UnivTV videójában dr. Keresztes Dorottya, a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának rezidens orvosa.

Dr. Lengyel Zsuzsanna, a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatója hozzáfűzte, hogy az új kutatási eredmények birtokában betegeik számára egy sokkal individualizáltabb és célzottabb terápiát tudnak majd alkalmazni.

További részletek az UnivTV videójában:

Forrás:

PTE

Fotó:

Youtube/UnivTV