Új tárlat a pécsi bőrklinika történetéről és gyűjteményeiről

2024. március 22.

Új kiállítás nyílt a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben március 20-án a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának a gondozásában, ami az Erzsébet Tudományegyetem pozsonyi időszakától napjainkig dolgozza fel a bőrgyógyászati klinika történetét, mutatja be az igazgató professzorok munkásságát, a tudományos és oktató munkát, valamint a klinika épületeit – írja az univpecs.com.

Az írásból kiderül, hogy az Erzsébet Tudományegyetem Bőr- és Nemibeteg Klinikája 1924-ben a járóbeteg-ellátással kezdte meg a működését a volt csapatkórház (mai "Honvéd Kórház") épületében, 1925-től pedig már fekvőbetegeket is fogadott. A pécsi bőrgyógyászati klinika munkatársai az elmúlt 100 évben jelentős gyűjteményeket hoztak létre, amiket kutatásokhoz, illetve az egyetemi hallgatók oktatásában használtak. Ezek részét képezi egy különleges mulázsgyűjtemény is, amit eredetileg Beck Soma, a klinika egykori vezetője hozott létre, aki saját könyveinek az átengedésével alapította meg a klinika közel kétezer kötetes szakkönyvtárát.

„Kicsivel több, mint 100 éve költözött Pécsre a Pozsonyi Egyetem és annak különböző klinikái. Az anyag, amit itt a kollégák összegyűjtöttek, jól demonstrálja azt, hogy milyen gazdag múltja, és hagyománya van a 100 éves bőrgyógyászati klinikának” – mondta dr. Tényi Tamás professzor, a PTE ÁOK dékánhelyettese, kiemelve, hogy a bőrgyógyászat nagyon fontos, elismert területe az orvostudománynak.

A kiállítást dr. Lengyel Zsuzsanna, a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatója mutatta be. Mint mondta, az elmúlt 100 évben nagy fejlődésen ment keresztül a bőrgyógyászat és az oktatáshoz használt eszközök is sokat változtak. Kiemelte, hogy a klinika nagyjából 160 darabos mulázsgyűjteménye valószínűleg az egyik legnagyobb a hazai egyetemi gyűjtemények között.

Az univpecs.com információja szerint a tárlat december 15-ig tekinthető meg, azt követően a tervek szerint online, virtuális kiállításként lesz látható.

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

Csortos Szabolcs/PTE