A Magyar Szemorvostársaság egyik legrangosabb elismerésében részesült dr. Csutak Adrienne

2023. június 28.

A Magyar Szemorvostársaság egyik legrangosabb elismerésével, az Imre-Blaskovics díjjal tüntették ki dr. Csutak Adrienne professzort, egyetemi tanárt, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika intézetigazgatóját a magyarországi szemészeti ellátásért folytatott kiemelkedő tevékenységéért. Az elismerés átadására 2023. június 23-án, a Magyar Szemorvostársaság éves kongresszusán került sor.

Az Imre-Blaskovics emlékérem névadói, ifjabb Imre József (1884-1945) és Blaskovics László (1869-1938), a két nagy hazai szemészeti iskola megalapozói, általuk kifejlesztett műtéti eljárásokat is elneveztek róluk. Dr. Imre József a szemészet több területén alkotott nagyot, íves plasztikája ma is világhírű. Pécsett ő alapította meg a Szemészeti Klinikát, melynek első tanára volt, 1928-ban pedig az egyetem rektora lett. Blaskovics László műtéttana és szemhéjcsüngés (ptosis) elleni operációja az egész világon ismert. Mindketten iskolateremtő egyéniségek voltak.

„Hosszú út vezet ezen megtisztelő elismerés elnyeréséhez, melyért hálával tartozom a Debreceni Szemklinika korábbi professzorainak, tanáraimnak, kollégáimnak és családomnak, akik mindvégig mellettem álltak a nehéz döntések óráiban”fogalmazott dr. Csutak Adrienne a díj kapcsán. „Az elismerés a Pécsi Szemészeti Klinika vezetésével teljesedhetett ki, kollégáimmal elindulva egy iskolateremtő úton. Minden elismerés akkor jelent sokat egy ember életében, ha azt van kivel megosztania s én boldog vagyok, hogy ezt mind a családom, mind a Magyar Szemorvostársaság, valamint a Pécsi Tudományegyetemen kollégáim körében tehetem meg. Bízva további támogatásukban, hogy soha ne legyek egyedül ezen az úton”fűzte hozzá.

 

Dr. Csutak Adrienne 1996-ban könnyminták enzimatikus vizsgálataival kezdte kutatómunkáját a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán, PhD-fokozatának megszerzésével szinte egy időben szemész szakorvosi címet is szerzett. A PTE Szemészeti Klinikájának vezetőjeként a betegellátás minőségi színvonalának emelése mellett fontos céljának tartja az alapkutatás innovatív szintre történő emelését. A klinika komoly fejlődésen ment át az elmúlt néhány évben, bevezették a legújabb műtéti technikákat, elsősorban a zöld- és a szürkehályogos betegek ellátása és a gyermekszemészet területén, illetve elérhetővé vált a keratoplasztika kevésbé invazív formája is. A minimál invazív műtéti eljárások segítik a páciensek mihamarabbi felépülést, csökkentve a kórházban eltöltött bentfekvési időt.

A professzor munkacsoportja kutatási eredményeiként európai, amerikai és magyar szabadalmakat jegyez, melyből egy értékesített licencia is. Innovációs tevékenységét a Johns Hopkins Egyetem Invention of the Year (2001) díjjal, a Debreceni Egyetem Innovációs díjjal (2004), a Magyar Szabadalmi Hivatal Millennium díjjal (2008) jutalmazta. A Magyar Szemorvostársaság elnökhelyettese, a Szemészeti Szakmai Kollégium és számos szakmai társaság tagja. A Plos One folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, rendszeresen végzi magyar és a külföldi folyóiratok, továbbá pályázatok lektorálását.

A Szemészeti Klinika intézetigazgatójának munkáját tavaly is rangos elismeréssel ismerte el a Magyar Szemorvostársaság: 2022 nyarán Alberth Béla emlékérmet adományoztak neki. Azt az emlékérmet kétévente ítélik oda annak a szakembernek, aki munkáját kiválóan, példamutatóan végzi.

Portréfotó:

Verébi Dávid

Címlapkép:

PTE