Többféle eljárás is elérhető a zöldhályog kezelésében a pécsi Szemészeti Klinikán

2024. március 7.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szemészeti Klinikáján a betegnek legmegfelelőbb eljárással kezelik a sokakat érintő szembetegséget, a zöldhályogot, aminek a világnapját minden évben március 6-án tartják.

A zöldhályog (vagy latin nevén glaucoma) egy betegségcsoport, ami a látás hosszú távú, fokozatos és visszafordíthatatlan romlását jelenti, egyes esetekben akár vaksághoz is vezethet. Az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik a betegség előfordulása. A becsült adatok alapján a világon közel 80 millió, hazánkban 60-70 ezer embert érint a betegség.

A zöldhályog jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és rendszeres kontrollvizsgálatokkal a látásromlás mértéke lassítható. Kezelésében bizonyítottan hatásos beavatkozás a szemnyomás csökkentése, amit többféle módon végeznek a szakemberek.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján dr. Csutak Adrienne professzor asszony, klinikaigazgató vezetésével több ezer zöldhályogos beteget kezelnek, majd az utógondozás során figyelemmel követik a beavatkozások hatékonyságát. A legtöbben szemcseppet kapnak, de lézerkezelésre és egyéb műtéti megoldásokra is szükség lehet. A 2000-es évek eleje óta egy speciális lézerkezelés, a szelektív lézer trabekuloplasztika (SLT) végezhető a nyitott zugú zöldhályogosok számára. Ezt kezdetben kiegészítő terápiaként alkalmazták a szemcseppek mellett, de mára a beavatkozás már elsődleges kezelésként is alkalmazható, a szemcseppek alternatívájaként.

A magyarországi klinikák közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikája rendelkezett ilyen kezelésre alkalmas eszközzel, és nagyon korán, már 2016-ban megindult a betegek lézeres ellátása. Azóta közel 500 alkalommal történt ilyen beavatkozás, ami nemzetközi viszonylatban is jelentős számú kezelést jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a zöldhályog akár szemcsepp nélkül is kezelhető a lézeres beavatkozás után. A lézerkezelés a betegek számára jól tolerálható, egyszeri, pár perces fájdalommentes beavatkozással jár.

Amennyiben sem a szemcseppes, sem a lézeres kezelés nem hozza a várt szemnyomás-csökkentő hatást, műtétre van szükség a szemfolyadék elvezetésére. A zöldhályogellenes műtét (trabekulektómia) a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szemészeti Klinikáján is alapvető műtétnek számít, ám a hatékonysága mellett szövődményekkel is járhat. Az orvostudomány fejlődésével több alternatív lehetőség is elérhető már, többek közt a mély sclerectomia és a minimálisan invazív zöldhályogellenes műtétek (MIGS). Utóbbi beavatkozás során egy kisméretű implantátumot helyeznek a szembe. A fémből készült eszköz (iStent) már évek óta elérhető a pécsi Szemészeti Klinikán, de 2023 júliusában, második szemészeti centrumként az országban, a műanyag implantátum (Preserflo) beültetését is megkezdték a szakemberek.

Dr. Csutak Adrienne szerint a műtét utáni szemnyomáseredmények azt mutatják, hogy ez a műtéti technika kiváló alternatívája lehet a hagyományos műtétnek, ráadásul kisebb a műtéti megterhelés a kezelés során. Ezekre az eszközökre azonban egyelőre nincs finanszírozás.

Amennyiben az eddig említett beavatkozások nem hatékonyak, a hosszú csöves implantátumok beültetése lehet megoldás, amit szintén elvégeznek a pécsi Szemészeti Klinikán. Előrehaladott zöldhályogos károsodás vagy tartós fájdalom esetén a szemnyomást nem minden esetben lehet kellőképpen csökkenteni a már ismertetett eljárásokkal, ezért ilyenkor a szemben lévő folyadék termelését végző területet fagyasztják, vagy lézerrel kezelik a szemészek.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a zöldhályog-kezeléshez szükséges eljárástípusok közül minden módszerrel rendelkeznek a szemészek. A hagyományos és a legkorszerűbb műtéti technikák közül a betegek és orvosaik számára széles paletta áll rendelkezésre a látás megőrzése céljából.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/PTE