Komoly pécsi siker a 9. Horvát Idegtudományi Konferencián

2023. november 27.

A 9. Horvát Idegtudományi Konferenciának Eszék adott otthont november 17-19. között. A tudományos rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma által szervezett szimpózium és egy kiállítás is színesítette, az alkotásokat a PTE ÁOK elektív kurzusain részt vevő hallgatók készítették. A poszterszekció előadásait zsűrizték is, az egyik első díjat a PTE hallgatója nyerte. A szakmai találkozón épült kapcsolatok új, hosszú távú együttműködési lehetőségeket kínálnak az eszéki Josip Juraj Strossmayer University Orvostudományi Kara és a pécsi orvoskar között.

2023. szeptember 21-én dr. Marija Heffer neurobiológus professzor tartott előadást a PTE ÁOK Élettani Intézetében, és már ekkor megállapodás született arról, hogy a PTE Idegtudományi Centruma önálló szimpóziumot tart az eszéki konferencián. A magyar delegációt a pécsiek közül dr. Helyes Zsuzsanna, dr. Zelena Dóra és dr. Hernádi István professzorok, valamint dr. Pap Marianna, dr. Tamás Andrea és Szarka Gergely képviselték. Jelen volt dr. Dobolyi Árpád professzor az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és dr. Adorján István is, a Semmelweis Egyetemről.

A meghívott tudományos előadások betekintést nyújtottak hazánk legnagyobb egyetemi idegtudományi centrumának, a közel 30 kutatócsoportot összefogó PTE Idegtudományi Centrumnak, valamint a Semmelweis Egyetemnek és az ELTE meghívott kutatóintézeteinek a munkájába. A PTE Idegtudományi Centrum és a Horvát Agykutatási Intézet (Croatian Institute of Brain Research) kutatócsoportjai között lehetőség nyílt kollaborációs kutatások kiépítésére is.

A szakmai találkozón a közös oktatásra is nagy hangsúlyt helyeztek. Marija Heffer professzor évek óta figyelemmel kíséri azokat a készségfejlesztő kurzusokat, amiket dr. Szentpéteri L. József (Joe Petersburger), az ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének oktatója hívott életre a PTE Általános Orvostudományi és Természettudományi Karain. A „Kreatív Kalandok – Manuális Készségfejlesztés” / „Creative Adventures – Manual Skill Development”, illetve a „Szimbólumok nyomában” tárgyak töretlen lelkesedésnek örvendenek mind a magyar, mind a külföldi hallgatók körében. A tömbösített kurzusok hat hete során rendkívül látványos a diákok finommotoros készségének a fejlődése, hagyományos módon készített hímes tojásaikat ki is állíthatták a kongresszuson. A tárlat installálásában, annak megnyitóján, illetve a későbbi tárlatvezetések során nagy segítséget nyújtottak a kurzusok demonstrátorai: Dávid Kinga, Kumli Kata, Zuzana Križalkovičová és Fellenbeck Dávid. Dávid Kinga és Kumli Kata alkotásai kiemelt helyen szerepeltek a kiállításon.

A konferencia poszterszekcióval zárult. Hazánkat, illetve a PTE-t dr. Szentpéteri L. József két szakdolgozó demonstrátora, Zuzana Križalkovičová és Szabó Péter képviselték. Zuzana a judónak a központi idegrendszer fejlettségére gyakorolt hatásvizsgálatát mutatta be, amit óvodás korú gyerekeknél végzett, Péter pedig az oxitocin hormon jelentőségét a sport kontextusában. Szabó Péter előadása első helyezett lett a szakmai zsűri értékelése alapján, ami ingyenes részvételt jelent az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének (Federation of European Neuroscience Societies – FENS) nemzetközi kongresszusán, amit 2024 júniusában, Bécsben rendeznek majd.

Fotók: