Szűrőbusz Pécsett

2018. március 13.

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várja a pécsieket az a népegészségügyi szűrőbusz, ami Uránvárosban, a Szilárd Leó park mellett állomásozik.

"Helybe visszük a szűrővizsgálatokat!" elnevezésű országos program célja a magyar lakosság egészségügyi helyzetének javítása és a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának visszaszorítása.

A helyszínen Decsi István, Pécs alpolgármestere és Uránváros önkormányzati képviselője elmondta, hogy az országot járó tíz szűrőbusz az ország minden pontjára, vidékére, a legkisebb településekre is eljuttatja azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek a lakosság körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések felismerését és megelőzését segítik elő. Emlékeztetett arra is, hogy a közeljövőben megindulnak Uránvárosban azok a munkálatok is, melyek eredményeképp a Kőrösi Csoma Sándor utcában egy új háziorvosi rendelőkomplexumot alakítanak ki, valamint kiemelte azt is, hogy a megannyi - több mint 700 millió forint összértékű - pécsi egészségügyi intézményfejlesztésen túl a városrészben a tavasz végén három új gyermekorvosi rendelő, és a védőnői szolgálat is helyet kap.

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke kiemelte, hogy a népegészségügyi szűrővizsgálatok rendkívül fontosak a lakosság, jelen esetben a pécsiek egészségügyi állapotának felmérésében és a különböző betegségek megelőzésében. Hangsúlyozta, hogy sajnos az emberek többsége nem veszi igénybe sem a szervezett, sem a spontán szűrővizsgálatokat. Ezen a helyzeten javíthat az országjáró szűrőbuszok programja, melynek során a szakemberek "házhoz mennek", és akár életmentő is lehet az, ha egy betegséget időben észrevesznek és megelőznek.

Dr. Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetője szerint a szűrőbuszon ingyenes életmód- és dietetikai tanácsadás, valamint a bőrelváltozások, a rosszindulatú daganatok korai felismerésének szűrése zajlik. Kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a bőrbetegségeket könnyen ki lehet szűrni és könnyen kezelhetőek, mégsem élnek a szűrővizsgálatokkal az emberek. Ezért fontos, hogy a busz szolgáltatásait minél többen igénybe vegyék.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!