Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2018. március 13.

2019 januárjától felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami azért is örvendetes hír, mert ezzel a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük, valamint a szülők táppénzes napjainak száma és a kórházi kiadások is csökkenhetnek.

Az oltás térítés ellenében már évek óta elérhető, ám segítséget jelent a családoknak, hogy 2019 januárjától ingyenesen hozzájuthatnak a vakcinához.

Dr. Tibold Antal, a PTE Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetője szerint az oltás a gyerekek közel 90 százalékát megvédi a betegségtől, valamint a súlyos lefolyású bárányhimlőt is kivédi, bár nem okoz százszázalékos védettséget. Az oltást két részletben, 15 és 18 hónapos korban érdemes beadatni.

Jelenleg minden ötvenedik gyereknél okoz komplikációkat a bárányhimlő. Ilyen komplikáció a hólyagok elfertőződése és hegesedése, azonban előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is, de az újszülöttek között a halálozási arány is igen magas, majdhogynem harminc százalék.

Ha a kismama a terhesség korai szakaszában kapja el a kórt, nagy eséllyel károsodik a magzat, aminek végtaghiány vagy vakság is lehet a vége. A felnőttek megbetegedése pedig még több komplikációval és még súlyosabb szövődményekkel járhat.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!