Méltóság mezeje - március 24.

2018. március 19.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány idén is megrendezi a Méltóság mezeje programot március 24-én délelőtt 11 órakor, az Északi Várfalsétánynál.

A Fields of hope programot a Marie Curie Cancer Centre indította el Angliában, majd a világ számos országa átvette. Magyarországon elsőként a Magyar Hospice Alapítvány csatlakozott ehhez a nemzetközi mozgalomhoz 2007 őszén.

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegeket, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma. Jótékonysági tevékenységben az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, és a ragaszkodásnak a jelképe. A feltámadás szimbólumaként vallásos asszociációkat is hordoz.

A program célja a nárcisz szimbólumához kapcsolódó eseményekkel felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére, és arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető és meg is kell őriznünk azt.

A Méltóság Mezeje programhoz iskolák is csatlakoznak. A szervezők úgy vélik, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni egy olyan tudatos nevelést, amely a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, valamint kialakítja a gondoskodás és a segítségnyújtás iránti nyitottságot. Azt szeretnék, ha a gyerekek megértenék és gyakorolnák is azt, hogy a szeretet egymás iránt, a beteg, elesett, sérült emberek iránt elengedhetetlen része az életünknek. Fontos cél, hogy a program által képviselt szellemiség része legyen a magyar oktatási kultúrának is.

A sárgán virágzó nárciszhoz kapcsolódó kampánynak évente két központi eseménye van: ősszel a nárcisz virághagymák elültetése a város központi helyén a gyerekekkel, iskolákkal közösen, tavasszal pedig, a virágzáskor, egy közös séta az emberi méltóság életvégig történő megőrzéséért.

Csurgó, Debrecen, Dunavarsány, Eger, Kecskemét, Marcali, Mezőtúr, Miskolc, Mohács, Ózd, Pápa, Pécs, Sellye, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya, Törökbálint, Veszprém, és Zalaegerszeg is csatlakozott már a programhoz.

A Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány 2008 őszétől tart megemlékezéseket. A Méltóság Mezeje helyszíne az Északi Belső Várfal sétánya, ami Világörökségi helyszín is, méltó a mozgalom által képviselt gondolat jelképi megjelenítésére. Ide ültetik évente a nárciszhagymákat.

A rendezvény idejére a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány kulturális műsorokat is szervez, amik nemcsak ünnepélyessé, de tartalmasabbá is teszik az eseményt. Rendezvényeik állandó fellépői között tudhatják Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva színművésznőket, akik civil támogatói is alapítványuknak.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!