Fontosak a védőoltások

2018. május 2.

Mára olyan aggasztó mérteket öltött az uniós tagállamokban a védőoltások késleltetése vagy megtagadása, hogy az már az oltással megelőzhető betegségek elleni általános védelmet is veszélyezteti, ezért az Európai Parlament felveszi a harcot az oltásellenességgel szemben - hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

"Az orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya a 20. században a védőoltások kifejlesztése és elterjesztése, hiszen azok a betegségek, amelyek tízezrével okoztak a gyerekek között haláleseteket, eltűntek Európából, ezért a nemzetközi nómenklatúrában ezeket már elfeledett betegségként emlegetik" - mondta dr. Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Migrációs Tanszékének csoportvezetője.

Hangsúlyozta, hogy nem szabad elfeledkeznünk erről, főleg akkor nem, amikor olyan országokból érkeznek Európába, ahol tönkrementek az egészségügyi intézmények a háború miatt, vagy esetleg nem is voltak soha.

"Nem szabad kényelmesen hátradőlnünk. Sajnos vannak járványkitörések, még olyan fejlett egészségügyi országokban is, mint Németország, ahol ezres nagyságrendű kanyarós eset volt, és voltak köztük halálesetek is, pontosan azért, mert az oltásellenes mozgalmak talajt kaptak" -fogalmazott dr. Szilárd István.

Egy betegség gyors diagnosztizálásához csak akkor lehet eljutni, ha az orvosnak eszébe jut, hogy valaki kanyaróval fertőződhetett meg. Azonban ezek a betegségek mára kikoptak a köztudatból, és ha későn ismerik fel az adott betegséget, súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért tartja fontosnak az EP az oltásellenes mozgalmak elleni fellépést, hiszen azok hatékonysága egyértelmű, világos.

A címzetes egyetemi tanár megjegyezte, még az oltás után is szükséges az utóvizsgálat, érdemes lehet felülvizsgálni azt is, hogy valakinek a gyerekkorában adott oltás hatásos-e még felnőttkorban.

Hozzátette, Európába migránsok százezrei érkeznek, az ő oltottságuk kérdéses, ezért akiknek szükséges, be kell adni a szükséges oltásokat.

Forrás

hirado.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!