Bécsben tartott kongresszust az Európai Kardiológus Társaság

2018. június 19.

Mintegy hatezer kardiológus vett részt a közelmúltban az Európai Kardiológus Társaság bécsi kongresszusán, amin a szívelégtelenség legújabb kutatási és gyógyítási eredményeit ismertették a szakemberek. Dr. Habon Tamás, a Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikája Kardiológiai Osztályának egyetemi docense nemcsak részt vett az eseményen, hanem az egyik szervezője is volt.

Fontosnak tartja, hogy sok fiatal kolléga is részt tudott venni ezen az eseményen, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű tudományos konferenciája.

A résztvevők között mintegy száz magyar szakember is volt, akik több mint ötven tudományos előadást is tartottak.

A szívelégtelenség egy olyan állapot, amelyben a szívizom összehúzó ereje, és ezzel a teljesítménye is csökken, ezért nem jut elegendő vér és tápanyag a szövetekbe. Dr. Habon Tamás - aki a Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és Szívbetegségek Munkacsoportjának vezetője is - elmondta, hogy a magyar lakosság legalább két százaléka, azaz több mint 200 ezer ember érintett. A betegek száma egyre nő, ahogy idősödik a lakosság. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koszorúérbetegség, ezen belül az infarktus is hatékonyan kezelhető - ezek következményeként alakulhat ki szívelégtelenség.

A fáradékonyság, a nehézlégzés, a lábdagadás, a gyakori éjszakai vizelési kényszer, a szívritmuszavarok utalhatnak erre a kórra. Ezen tünetek észlelésénél mindenképp keressük fel háziorvosunkat, és megalapozott gyanú esetén kérjünk kardiológiai beutalót. Dr. Habon Tamás felhívta a figyelmet, hogy ezek a tünetek utalhatnak másra is, azonban a szívelégtelenség olyan súlyos betegség, amit nem lehet félvállról venni.

Manapság sokat hallunk a daganatos betegségekről, azt viszont kevesen tudják, hogy a halálozási arány a szívelégtelenségnél is hasonló arányú.

Dr. Habon Tamás hangsúlyozta, hogy a szívelégtelenség az esetek többségében nem gyógyítható, de hatékonyan kezelhető, ma már gyógyszerek és beültetett eszközök is a tudomány és a betegek rendelkezésére állnak. Végső esetben akár a szívátültetés is megoldás lehet. Nemrég végezték el hazánkban a félezredik ilyen beavatkozást (egyébként a közelmúltban volt az első szívátültetés 50., és az első magyar beavatkozás 25. évfordulója). Fontos, hogy a súlyos szívelégtelen betegek akár soron kívül is kapcsolatba kerülhessenek az orvosi ellátórendszerrel, nem véletlen, hogy Pécsett is működik a klinikán szívelégtelenség-ambulancia.

A nagy meleg mindenkit megvisel, de a szívelégtelenségben szenvedők fokozottan ki vannak téve a veszélyeknek, hiszen olyan gyógyszereket kapnak, amelyek a vízháztartást és a vérnyomást is nagy mértékben befolyásolják. A melegben a kiszáradás mellett a túl sok folyadék is veszélyes lehet számukra, így különösen ügyelni kell a folyadék egyensúlyára. Emellett vérnyomásváltozás, ájulás és akár veseproblémák is felléphetnek. Ilyen időben kerülni kell a nagyobb fizikai megterhelést, és gyakoribb orvos-beteg konzultációra lehet szükség, a gyógyszerszedési rendet pedig csak a szakember egyetértésével szabad megváltoztatni.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!