A párok közel húsz százaléka küzd gyermekvállalási problémával

2018. augusztus 31.

A párok közel húsz százaléka küzd gyermekvállalási problémával, holott néha csak annyi kell, hogy elkezdjék a kezeléseket. Hogy mindez pszichés eredetű, vagy egyszerűen csak jobban figyelnek a párok az apró nüanszokra, az már nem egyértelmű.

Dr. Várnagy Ákos egyetemi adjunktus, a PTE IVF Centrumának, azaz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának vezetője elmondta, bár a pontos vidéki statisztika nem ismert, de a párok körülbelül húsz százaléka küzd valamilyen gyermekvállalási problémával. Európa több országában is eléri a tíz százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya.

"Ma már senkire nem szoktuk mondani, hogy meddő, hanem inkább azt, hogy valamilyen gyermekvállalási (reprodukciós) problémával küzd. Ami a statisztikákat illeti, azonos arányban találunk férfi és női okot azért, ha nem sikerül a fogantatás, ez azt jelenti, hogy körülbelül 35-35 százalékban igazolható férfi, illetve női probléma miatt, 15 százalékban mindkét félnél van valamilyen eltérés, és mintegy 15 százalék az, ahol nem derülnek ki az okok" - mondja dr. Várnagy Ákos.

A szakember szerint azok között a párok között, akiknél kimutathatóak a szervi okok, nagyon gyakoriak a pszichés gondok is. Ez legalább a meddő párok 25 százalékát érinti, amin az sem segít, hogy a pár belekerül egy meddőségkezelési "mókuskerékbe", hiszen akkor, ha addig nem is volt pszichés probléma, lehet, hogy ezzel a faktorral is szembesülniük kell.

Először érdemes konzultálni a nőgyógyásszal, aki beutal a szükséges vizsgálatokra, legyen az vérvétel, általános vizsgálatok, ultrahang- vagy spermavizsgálat. Innentől nagyon eltérőek lehetnek a lépések a szakember szerint, mivel számos kezelési módszer létezik: vannak párok, ahol csak a műtét segít, másoknál gyógyszeres kezelések oldhatják meg a problémát, megint másoknál pedig egy "egyszerű" cikluskövetés a célravezető, aminek a révén a párok a megfelelő időben, több sikerrel próbálkozhatnak.

Ha egy párnak egy év próbálkozás után nem jön össze a baba, akkor érdemes megkezdeni a vizsgálatokat. Nem kell kétségbeesni, hiszen Várnagy Ákos szerint sok pár már a vizsgálatok ideje alatt sikeres, ami szintén pszichés háttérre utal, de az is lehet, hogy egyszerűen csak jobban odafigyelnek a párok arra, hogy mikor érdemes próbálkozniuk, hogyan tudják hatékonyan beilleszteni életritmusukba a gyermeknemzést.

2017 júliusában kétszeresére emelkedett a lombikbébi-kezelésekre fordítható keret, aminek köszönhetően a PTE IVF Centrumában akár dupla ennyi pácienst is el tudnak majd látni. Az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése, ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta az érintettek gyógyszereit. Tavaly óta az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár a készítményekhez.

Az, hogy ez mennyire olcsó vagy sem, relatív, hiszen tőlünk nyugatra jóval drágább mindez. Ugyanakkor a lombikprogramot megelőző kezeléshez szükséges gyógyszerek akár 30 ezer forintba is kerülhetnek, mivel elvileg akár hatszor is meg lehet a kúrát ismételni a lombik előtt, így összesen 180 ezer forintot is kiadhat egy pár. Ezután a lombikprogramra újabb gyógyszerköltségekkel kell számolniuk, amelyek szintén jelentős összeget tesznek ki.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!