Díjak és egyetemi tanári kinevezések a tanévnyitón

2018. szeptember 3.

Tavaly óta szeptember elseje a Magyar Felsőoktatás Napja, az 1367-es pécsi egyetemalapítás előtti tisztelgés jegyében. Hagyomány, hogy Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem közös ünnepséggel kezdi meg a tanévet, ami idén a Pécsi Nemzeti Színházban zajlott. Az eseményen a város és az egyetem valamennyi prominens személyisége részt vett. Beszédet mondott dr. Miseta Attila rektor és dr. Páva Zsolt polgármester.

 

Közös magisztrátus felállítását javasolta a városvezető, amiben mind a PTE, mind Pécs képviselői helyet kapnának. A közös, strukturált munka a Pécsi Tudományegyetem új vezetésének célja is.

 „A tudomány gyökere keserű, de a gyümölcse édes”- idézte Arisztotelészt dr. Miseta Attila rektor, aki azt is hozzátette, hogy nem érdemes az alkalmazott és az alapkutatások közti éles ellentétről beszélni. Mindkettőt tekintve több erőforrásra van szükség, és ezeket minél hatékonyabban kell felhasználni.

Tradíció, hogy a jeles eseményen adják át a város és az egyetem kiemelt elismeréseit.

Városháza Emlékéremben részesült dr. Csernus Valér professzor, az orvostudományok területén elért sikeres pályafutása, kimagasló hazai és nemzetközi kutatói eredményei, valamint az egyetemi oktatói sikereinek elismeréseként.

Különleges díj Pécs Város Tudományos Díja, amit az egyetemalapító Vilmos püspökről neveztek el. Idén ezt dr. Czirják László professzor, a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikájának igazgatója vehette át. A Közgyűlés a reumatológia és immunológia, az autoimmun betegségek kezelése terén elért eredményei, hazai és nemzetközi sikerei, továbbá több évtizeden keresztül végzett szakmai és oktatói pályafutásának elismeréseként adományozta a díjat.

Áder János köztársasági elnök 2018. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a PTE 17 oktatóját. Dr. Miseta Attila rektor adta át számukra a Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképét, a talárt.

Professzori talárt vehetett át Dr. Arató Endre (Klinikai Központ Érsebészeti Klinika), Dr. Czéh Boldizsár (Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina), Dr. Kovács Norbert (Klinikai Központ Neurológiai Klinika), Dr. Szokodi István (Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika), és Dr. Vermes Csaba (Klinikai Központ Ortopédiai Klinika).

Egyetemi Sportéletért Díjat vehetett át Szijártó Balázs, általános orvos szakos hallgató, aki kimagasló tudományos teljesítménye mellett az elmúlt 2 évben csapatkapitánya volt a Medikus Kupa labdarúgó csapatának, amellyel 3 aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

Pro Universitate Juventutis Díjat vehetett át Ashraf Amir Reza, a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatója, aki az iráni Shirazból származik, ami 2016 óta Pécs testvérvárosa. Az EGSC idén szeptemberben leköszönő angol programos elnöke öt éven keresztül volt tisztségviselője az Angol-Német Hallgatói Önkormányzatnak, az elmúlt három évben angol programos elnökként képviselte a hallgatói érdekeket. Elnökként három egymást követő évben vállalt vezető szerepet a Nemzetközi Estek és Motivációs Beszédek megszervezésében. Az EGSC-ben betöltött pozíciója mellett a Gyógyszerésztudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának külföldi kapcsolatokért felelős referense is.

Ugyancsak Pro Universitate Juventutis Díjat kapott Hüber Gabriella Margit, doktorjelölt, tanársegéd, aki jelenleg a Neveléstudományi Doktori Iskolában doktorjelölt, és az Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje. Több díjat is elnyert pályamunkáival, emellett konferencia szervezésekben is aktív szerepet vállalt.

Forrás

univpecs.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!