Negyedmillió Alzheimer-kórban szenvedő betegért sétáltak

2018. szeptember 24.

Első alkalommal rendezték meg Pécsett az Alzheimer Sétát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mára népbetegséggé vált Alzheimer-kór veszélyeire, és arra a több százezer sokszor magányos, kiszolgáltatott betegre, akiknek az életét megnehezíti ez a nehezen felismerhető, gyógyíthatatlan kór.

A sétán részt vett Őri László, Pécs alpolgármestere is, aki elmondta, hogy Magyarországon a népbetegségnek számító Alzheimer-kórban szenvedők száma magas, hozzávetőlegesen 200-250 ezer ember életét keseríti meg, köztük több ezer pécsiét.

"Egy olyan betegségről van szó, mely az átlagéletkor növekedésével egyre inkább jelen lesz a  modern társadalmakban. Nem túlzás azt állítani, hogy 10-15 év múlva akár 400 ezer honfitársunk fog ebben a betegségben szenvedni. A mai nap, a mai séta azt üzeni nekünk, hogy figyeljünk oda egymásra, a családunkban, a baráti közösségeinkben, tágabb környezetünkben. Ha a betegség jeleit látjuk rokonainkon, barátainkon, vagy akár szomszédainkon, forduljunk szakemberhez, hiszen nagy probléma az, hogy az Alzheimer-kórt még ma is nehezen ismerik fel vagy későn diagnosztizálják" - fogalmazott a városvezető.

A pécsi Alzheimer Café programot 2015-ben elindító dr. Heim Szilvia családorvos beszédében hangsúlyozta, hogy az Alzheimer Világnap a figyelemfelkeltés mellett az emlékezésről és emlékeztetésről is szól.

"Ebben a hónapban és ezen a napon emlékeztetjük a betegségben szenvedőket, hogy nincsenek egyedül, joguk van a jó életminőséghez. Emlékeztetjük az embereket is arra, hogy az öregkori demenciában szenvedők rendkívül magányosak és nagyon kevés segítséget kapnak, valamint arra is, hogy a mai napig nagy ismerethiány övezi ezt a betegségcsoportot" - mondta, majd hozzátette, hogy szerencsére Magyarországon is egyre több kezdeményezés indul egy demenciabarát társadalom kialakítására.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság és az Egészségügyi Világszervezet 1994-ben indította el a szeptember 21-én megtartott Alzheimer Világnapot. A több mint 80 ország támogatásával és részvételével zajló mozgalomhoz Magyarország 2011-ben csatlakozott.

Forrás

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!