Karunk intézményeiben is érdekes programok várták az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján

2018. október 1.

Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy szeptember végén a kutatóintézetek és az egyetemek Európa-szerte kitárják kapuikat, és a Kutatók Éjszakáján vendégül látják az érdeklődőket. Pécsett az idén 217 program közül választhattak a tudományok rajongói.

A több mint kétszáz ingyenes előadás között helyet kapott újraélesztési kurzus, anatómiai előadás, egészségügyi szűrőprogram és bonctermi bemutató is. Nem túlzás azt állítani, hogy minden tudományterület képviseltette magát a szeptember 28-ai rendezvényen.

A Pécsi Tudományegyetem legtöbb karán voltak programok, így volt ez az Ifjúság úti és a Szigeti úti tömbben, a Rákóczi úti épületben, valamint a gyógyszerészeknél, akik a Rókus utcában várták az érdeklődőket. A Szentágothai Kutatóközpont és a szekszárdi képzési központ is érdekes programokkal szolgált.

A kicsik számára a legérdekesebb valószínűleg a Teddy Maci Kórház volt, az orvoskar aulájában. A játékos program keretében a gyerekek megtanulhatták az orvosi vizsgálat menetét, és közelebbről megnézték a gyermekrendelőben előforduló eszközöket. A különleges felszereléseknek köszönhetően egy "maciműtétet" is elvégezhettek egy speciális öltözékben, miközben a testben rejtőző szervekkel és azok működésével is megismerkedhettek.

A Gyógyszerésztudományi Karon megtudhatták az érdeklődők, miként készülnek a gyógyszertárban azok a kenőcsök, kúpok és kapszulák, amiket mindenki használ. Az interaktív túrán bepillantást nyerhettek egy patika "kulisszatitkaiba", és megismerhették a gyógyszertári gyógyszerkészítés fortélyait is.

A 3D Nyomtatási Központban betekinthettek a kutatási projektek nyomtatási eljárásaiba, kezükbe vehették az elkészült prototípusokat, és megismerhették a nyomtatáshoz szükséges folyamatokat, a különböző nyomtatókat.

Forrás

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!