Dr. Hegyi Péter professzort az Európai Tudományos Akadémia rendes tagjává választotta

2018. október 2.

Dr. Hegyi Péter professzort, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatóját a 73 Nobel-díjas kutatóval felálló Európai Tudományos Akadémia idén rendes tagjává választotta. Indoklásként az előterjesztésben a pancreatológia területén elért felfedezések, a Transzlációs Medicina Központ felépítése, valamint az új multigenerációs / nobel / iskolarendszer elindítása szerepeltek.

2016 januárjában innovatív módon a PTE volt az első magyarországi egyetem, amely megteremtette ennek az új rendszernek a lehetőségét Magyarországon, vállalva ezzel egy teljesen egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul elindítását. Az eredmények önmagukért beszélnek. A heveny hasnyálmirigy gyulladás területén - az első betegségcsoportban, amiben ezt az új modult az egyetem kipróbálta - átlagosan két nappal csökkent a betegek bent fekvésének ideje, felére csökkent az antibiotikum használat, harmadára csökkent a halálozás, és ezek eredőjeként 25%-kal csökkent a betegellátás költsége.

A tudományos siker sem maradt el. Két és fél év alatt a központ 76 kiemelkedő közleményt jelentetett meg, melyeknek 60%-ában vezető szerepet töltött be, azaz első és/vagy utolsó szerzője volt a közleménynek. Ezek 45%-a külföldi kollaborációban történt, 12%-a kiemelkedő folyóiratban, azaz 10-es feletti impakt faktorú újságban jelent meg. Külön kiemelendő a legerősebb élettani folyóiratban, a Physiological Reviews-ban 2018 szeptemberében megjelent közlemény.

Professzor Úrnak szeretettel gratulálunk, munkájához további sok sikert kívánunk!

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!