Valós kockázattal jár az internetes gyógyszerrendelés - a PTE reprezentatív kutatása

2018. október 25.

Több mint 180 ezer darab, összesen 150 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon a XI. Pangea nemzetközi akcióhét keretében - mondták el az ebben résztvevő hatóságok képviselői október 24-én. Az is elhangzott, hogy az ezek iránti kereslet akkor csökkenhet, ha a betegek tudatában vannak annak, valós kockázattal jár, ha az olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, de bizonytalan minőségű készítményeket választják.

Összegezték, hogy nemzetközi szinten és Magyarországon is komoly sikerrel zárult a hamis gyógyszerek és étrend-kiegészítők forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított legnagyobb nemzetközi razzia. A 116 országban végrehajtott akcióban csaknem négymilliárd forint értékben foglaltak le 500 tonnányi hamis gyógyszert, többek között rákellenes gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, potencianövelőket, altatókat, nyugtatószereket, fogyókúrás készítményeket és cukorbetegség elleni gyógyszereket. Több mint 850 esetben indult nyomozás, valamint majdnem 3700 weboldalt és online hirdetést függesztettek fel, amelyek engedély nélkül forgalmaztak gyógyszereket.

Fittler András gyógyszerész, a Pécsi Tudományegyetem docense arra hívta fel a figyelmet, hogy ha internetről rendelnénk gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket, akkor csak uniós logóval ellátott helyekről válasszunk.

Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkacsoportjának vezetője elmondta: a magyar hatóságok a múlt évben elért eredményességet is felülmúlják, az akció hetében több mint 180 ezer darab tablettát és 400 tasaknyi egyéb hamis gyógyszert, vagy gyógyhatásúnak mondott terméket találtak, összesen 150 millió forint értékben.

Szabó István, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy 2009 óta az Európai Unióban kötelező a gyógyszerdobozokat biztonsági jelöléssel ellátni. A jelölés egy QR-kódból, illetve az úgynevezett dézsmazárból áll, ami garantálja, hogy a doboz bontatlan.

Molnár Tamás, a Pénzügyminisztérium vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fokozottan figyeli az internetes kereskedelmet és a repterekre érkező szállítmányokat is. A NAV pénzügyőrei ezenkívül online próbavásárlásokat végeztek, illetve közterületen találkoztak olyan személyekkel, akik engedély nélkül értékesítettek gyógyszerkészítményeket az interneten.

"A nemzetközi akció részeként a rendőrség ugyancsak fokozott ellenőrzéseket folytatott Magyarországon" - mondta el Csákó Ibolya rendőralezredes, hozzátéve: az akcióhét nyomán 15 gyanúsított ellen indult eljárás egészségtermék hamisítása, és nagy mennyiségű gyógyszer birtoklása miatt. Csákó Ibolya arról is szólt: újdonság volt ebben az évben, hogy nagy mennyiségben jelentek meg azok a fájdalomcsillapításra használt illegális gyógyszerek, amelyeknek orvosi felügyelet nélküli használata jelentős kockázattal jár.

A Pécsi Tudományegyetem idén reprezentatív kutatást végzett, eszerint a válaszadók 4,2 százaléka gyógyszert is vásárolt már interneten.

Forrás

magyaridok.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!