Jubileumi HMAA konferencia Sarasotában - beszámoló

2018. december 10.

Amikor a dékáni pályamunka megírásán gondolkozik az ember, a fő motivációja a kutatásának, munkájának ismertetése mellett az, hogy jó esetben ezzel kiválthatja a szakdolgozat megírását. Én sem voltam ezzel másképp, sikerült is elnyernem a kiemelt első helyezést, így boldogan dőltem hátra a karosszékemben, mondván egy feladattal kevesebb vár rám a következő évben. Azonban hatalmas meglepetés ért, amikor kiderült, hogy a kiemelt első helyezett nagy megtiszteltetésben részesül, és az Amerikai-Magyar Orvosszövetség által már 50. alkalommal Sarasotában megrendezendő konferencián adhat elő. A PTE ÁOK TDK Bizottsága és a HMAA az Egyesült Államokban való tartózkodásomat illetve utazásomat is finanszírozta. A PTE ÁOK Titkársága mindenben a segítségemre volt, így már 2018 augusztusában sikerült fixálni az utam minden egyes részletét.

Izgalommal telve vártam az utazást, amely minden várakozásomat felülmúlta. A Balatonfüredi HMAA konferencián már adtam elő korábban és megtapasztaltam, hogy ez az esemény merőben más, mint a többi tudományos konferencia. Barátságos légkör veszi körül, ideális lehetőséget nyújt a kötetlen beszélgetésekhez. A legfiatalabb orvostanhallgatótól kezdve az emeritus professzorig itt mindenkivel lehet értékes eszmecserét folytatni. Ebből kiindulva egy rendkívüli hétre számítottam, és meg kell mondanom, hogy az elképzeléseim beigazolódtak. A konferenciának Sarasota városa adott otthont, amely Florida államban található. Mint korábban említettem már az idei év különleges volt, hiszen jubileumot ünnepeltünk, ez volt immáron az 50. Sarasotai HMAA konferencia. A konferencia október 28-tól november 2-ig tartott.

Az első program vasárnap volt, az 1956-os megemlékezésre gyűltünk össze, amelyen Áder János köztársasági elnök úr is beszédet mondott. Jó volt látni, hogy az életük nagy részét külföldön leélő kollégák se felejtik el honnan jöttek, és a megemlékezés kezdetén az egész terem együtt énekelte a Himnuszt. Másnap a konferenciát szintén Áder János nyitotta meg, majd kezdődhetett az első szekció. Sajnos a cikkem terjedelméből fakadóan nem térhetek ki egyenként az összes előadásra, amely mély nyomot hagyott bennem, így engedjétek meg, hogy csak pár személyt említsek meg, akik képviseltették magukat. Beszélt a munkásságáról Craig Mello, aki 2006-ban nyerte el Andrew Fire-rel közösen a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Nagy élmény volt őt hallgatni, mind az eredményeivel, mind a karizmatikus személyiségével sikerült megfognia a közönség soraiban ülőket. Elmesélte hogyan nőtte ki magát a Caenorhabditis elegans fonálférget célzó kutatása, hol tartanak manapság, és mit hozhat a jövő. Eljött hozzánk Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is, és betekintést engedett nekünk az űrutazásra való felkészülés részleteibe. A már hagyománnyá váló Amerikai-Magyar orvosok vízilabda mérkőzésén Kemény Dénes volt a bíró, majd este egy kerekasztal beszélgetésre is leült az érdeklődőkkel. Számos kiváló előadást tartottak a kint dolgozó klinikusok, kutatók, inspiráló volt látni, hogy meddig juthat az ember, ha szereti, amit csinál, és megvan benne a kellő szorgalom.

Én a fiatal kutatók multidiszciplináris szekciójában adtam elő. Azon túl, hogy megtiszteltetés volt ilyen közönségnek ismertetni a kutatási eredményeimet, érdekes és egyben örömteli volt hallgatni a többi fiatalt, hiszen jobbnál-jobb munkákat ismertettek, és tették mindezt nagy lelkesedéssel. Természetesen az előadások mellett maradt idő közösségi programokra is. A kajak túra során lamantinokat figyeltünk meg, és áteveztünk egy csodálatos mangrove erdőn, eltöltöttünk egy kellemes estét egy kint élő magyar ember által üzemeltetett steak house-ban, valamint a konferencia záró napjának estéjén jöhetett az önfeledt szórakozás a kocsma party-n. Hálás vagyok a HMAA-nak és a PTE ÁOK TDK Bizottságának, hogy lehetővé tették számomra ezt az utazást. Összességében rengeteg szép emlékkel tértem haza, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy TDK-zon, kutasson és ennek segítségével hasonló élményekben legyen része.

Dr. Belák Mátyás

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!