Több hallgató választja a tüdőgyógyászatot - interjú dr. Sárosi Veronikával

2019. január 1.

A Pécsi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján a Tüdőgyógyászati Osztály vezető főorvosa, egyben a Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkára is dr. Sárosi Veronika, aki szerint annyi új, elérhető és korszerű terápia nem került még a praxisba, mint az elmúlt öt évben.

-Tudjuk, hogy a dohányzás a pulmonológiai betegségek (COPD, tüdőrák) egyik kiemelten fontos oka. Hol tart most a dohányzás elleni küzdelem?

-A dohányfüst négyezer kémiai anyagot tartalmaz, melyből négyszázról bizonyított, hogy egészségkárosító hatású. A tartós dohányzás megsokszorozza a rákos daganatok kialakulásának a valószínűségét, és itt nem csupán a tüdőrákról, hanem a szájüregi és a gégedaganatokról is beszélhetünk. Tizenöt-hússzor gyakrabban fordulnak elő ezek a daganatok a nemdohányzókhoz képest. Az idült légzőszervi betegségek, a COPD gyakorisága is jelentős a dohányosok körében, de emellett megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, és a végtagvesztéssel járó érelzáródás előfordulása is. Évente a világon mintegy hatmillió ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek.

Kevesebbet beszélünk a passzív dohányzás következményeiről, ezért is hangsúlyoznám, hogy mintegy hatszázezer nemdohányzó halála a passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha ez a tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolcmillióan halnak meg a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ez nemcsak a tüdőgyógyászok felelőssége, hanem az egészségügyi dolgozóké is, mindannyiunk feladata a dohányzás elleni küzdelem. A dohányzásleszokás támogatásának teljes fegyvertára elérhető ma Magyarországon a leszokni kívánók számára. Az ország száz tüdőgondozójában csoportos dohányzásleszokás támogatási program keretében, alkalmanként nyolc-tíz dohányos közösen, egymást is motiválva, hozzáértő orvos és pszichológus, valamint szakasszisztens vezetésével szabadulhat meg a szenvedélyétől. A dohányosok kis csoportokban kaphatnak hasznos tanácsokat és adhatnak egymásnak is segítséget a leszokáshoz. A tapasztalatok szerint az élmények megosztása újabb motivációt adhat a dohányzásról történő leszokáshoz a kis csoportokban. Emellett egyéni tanácsadásra is van lehetőség a tüdőgondozókban, ahol személyre szabottan segítenek a szakemberek a leszokásban.

Aki eldöntötte, hogy felhagy káros szenvdélyével, hívhatja a dohányzásleszokás call center ingyenes, 06-80-44-20-44-es telefonszámát, ahol tapasztalt pszichológusok fogadják a hívásokat, és segítik a betelefonálókat a leszokási folyamatban. A leszokásban a www.leszokaspont.hu weboldal is segít, ahol a legközelebbi tüdőgondozó elérhetőségét is megtalálják. A dohányzásleszokás támogatási programokat a Korányi Pulmonológiai Intézetben koordinálja az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Ennek eredményessége megegyezik a nemzetközi adatokkal - a leszokni vágyók 20 százaléka nem szokik vissza a dohányzásra.

-2015-ben a társaság akkori elnöke, Kovács Gábor fontos célkitűzésnek nevezte a pulmonológia népszerűsítését az orvostanhallgatók körében. Milyen eredményeket értek el?

-A tüdőgyógyászat népszerűsítéséért a Magyar Pulmonológiai Alapítvány a tüdőgyógyászat iránt érdeklődő medikusok számára hathetes gyakorlatot ajánl fel ösztöndíjjal. A hat hét  során megismerkedhetnek a mindennapi munkával, beleláthatnak a differenciáldiagnosztikai lehetőségekbe. Átfogóbb képet kapnak a tüdőgyógyászatról azok az orvostanhallgatók, akik elméletben már levizsgáztak a tantárgyból. A belgyógyászat iránt érdeklődő medikusok az ötödéven már érzik, hogy a belgyógyászat "túl nagy falat" lesz számukra, és specializálódásra törekednek. A manuális feladatokra is vágyó hallgatók számára a bronchológiai vizsgálatok, a mellkasi drének behelyezése is vonzó lehet, amiért később a tüdőgyógyászatot választják. A kezdeményezés eredményeként az utóbbi öt évben több hallgató választotta a tüdőgyógyászatot. A másik vonzó lehetőség az, hogy az MTT Tudományos Bizottsága azokat az orvostanhallgatókat, akik tüdőgyógyászati témakörben szerepelnek TDK-konferencián, pályázat útján jutalomban részesíti, függetlenül a konferencián elért eredménytől.

Jelenleg nagyobb problémának látom a szakorvosok megtartását az egyetemi centrumokban. A frissen végzett tüdőgyógyászokra nagy teher hárul, minden centrumban 2-3 nyelven (magyar, angol, német) folyamatosan oktatnak a napi orvosi munkájuk és az ügyeletek mellett. A legtöbben tudományos munkát is szeretnének folytatni, és a PhD-fokozat megszerzése is alapvető igény a részükről. Az MTT új elnöksége feléleszt egy régi hagyományt, a Fiatal Pulmonológusok Fórumát, népszerű nevén FIPUFO-t, ami lehetőséget ad a fiatal szakorvosoknak a párbeszédre, az egyetemek közötti együttműködések kialakítására is. A PhD-fokozat megszerzéséhez, a külföldi kongresszusi szereplésekhez is támogatást biztosít a társaság pályázatok útján. A lehetőségekről folyamatos tájékoztatást kapnak a fiatalok az MTT honlapján, illetve a Medicina Thoracalis-ból is értesülhetnek az újabb pályázatokról.

Társaságunk új elnöke, dr. Horváth Ildikó professzor asszony kezdeményezésére idén a fiatal tüdőgyógyász rezidenseket meghívtuk a társaság vezetőségének kétnapos ülésére is, ahol kötetlen beszélgetések mellett az ERS pályázati lehetőségekről is tájékoztatást kaptak, illetve kazuisztikai versenyt szerveztünk számukra. Reményeink szerint ezek a lehetőségek megerősítik a fiatal szakorvosokat abban, hogy ne hagyják el a tüdőgyógyász pályát.

-Milyen új terápiás lehetőségek vannak a tüdőgyógyászatban, és ezek elérhetőek-e Magyarországon?

-A legnagyobb áttörés a tüdődaganatok ellátásában van. A nem kissejtes tüdőrákos betegek ellátása alapvetően megváltozott az elmúlt 10 évben. Egyre több targetálható genetikai alterációt tudunk kimutatni ezeknél a betegeknél, amelyekre a centrumokban elérhető gyógyszerek vannak. Ezekkel a szerekkel már nem hónapokban mérhető az áttétes tüdőrákos betegek túlélése, hanem hasonlóan a mellrákban szenvedő betegekhez, már ötéves túlélésről is beszélhetünk, jó életminőségben. A célozható mutációk megtalálásához a diagnosztikai háttér is megfelelő Magyarországon. Új kihívás a tüdőgyógyászoknak, hogy nagyobb, elsősorban szövettani mintavételekre kell törekednünk ahhoz, hogy a korszerű molekuláris diagnosztikát is elvégezhesse a patológus, és ezzel biztosítani tudjuk a legkorszerűbb kezelésekhez a hozzáférést.

A másik új lehetőség az immunellenőrző pontgátlók megjelenése a tüdőrákos betegek kezelésében. Ez már nemcsak klinikai vizsgálatokban érhető el, hanem tételesen, finanszírozottan is kaphatják a betegek az onko-pulmonológiai centrumokban. A súlyos asztma kezelésére törzskönyvezett anti-IL5 monoklonális antitest-kezelések elérhetőségét is megkönnyítette a finanszírozó, nem kell időt húzni az egyedi méltányossági kérelmek beadásával. A COPD kezelésében is új, hármas kombinációjú LABA+LAMA+ICS készítmények érhetők el.

Forrás:

medicalonline.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!