Könnyített feltételekkel jelennek meg hamarosan az idei OTKA kutatói kiválósági pályázatok

2019. április 2.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019 áprilisának első hetében hirdeti meg az OTKA idei kutatói kiválósági pályázatait.

A támogatások fő paramétereit tekintve az új pályázati kiírások megfelelnek az előző évek hasonló pályázattípusainak. Kedvező hír azonban az alapkutatások területén projektjavaslatot benyújtani szándékozó kutatóknak, hogy olyan változtatások is életbe lépnek majd, amelyek célja, hogy a támogatások felhasználását rugalmasabban lehessen tervezni, és csökkenjenek az adminisztratív terhek.

A felfedező kutatásokat támogató OTKA-felhívások körében ebben az évben is három fő pályázati konstrukciót ír ki az NKFI Hivatal.

A tapasztalt kutatók, illetve az általuk vezetett kutatócsoportok az OTKA kutatási témapályázati felhívás keretében pályázhatnak támogatásra. Ez a program magában foglalja a sok éves múltra visszatekintő ún. K típusú pályázatokat, továbbá a magyar-osztrák (ANN) vagy magyar-szlovén (SNN) kutatói együttműködésben megvalósuló projektekre igényelhető támogatásokat.

A kutatói életpályájuk elején álló tehetséges kutatók előtt – a PhD/DLA fokozatuk megszerzése óta eltelt időtől függően – kétféle pályázati lehetőség nyílik meg. Az egyikre a 2007. január 1. után megszerzett fokozattal rendelkező pályázók nyújthatnak be projektjavaslatot (FK típus), míg azok, akik a PhD/DLA fokozatukat 2014. január 1. után szerezték, posztdoktori támogatást igényelhetnek kutatásaikhoz (PD típus).

Az igényelhető támogatások fő paramétereit tekintve mindegyik pályázati konstrukció követi az előző évi hasonló pályázattípusokat. Ugyanakkor az NKFI Hivatal több olyan változtatást tervez, amelynek célja a támogatások felhasználásának rugalmasabb tervezhetősége és az adminisztratív terhek csökkentése. Így például lényeges változás lesz, hogy a posztdoktori kiválósági program keretében már nem csak a posztdoktor bére, hanem dologi jellegű költségek is tervezhetők lesznek a pályázatban.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!