A palliatív szedáció vizsgálata európai együttműködésben

2019. április 8.

2019 márciusában az Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszékének részvételével kezdetét vette a palliatív szedáció vizsgálatát célzó, ötéves Horizon2020-as kutatási program.

A palliatív szedáció az éberségi szintet csökkentő gyógyszerek ellenőrzött alkalmazását jelenti olyan helyzetekben, amikor egyéb kezelésekkel nem lehet megfelelően kontrollálni a beteg tüneteit. A nyolc európai ország együttműködésével zajló projekt a palliatív szedáció különböző klinikai gyakorlatai mellett az eljárás etikai, jogi és morális aspektusait is vizsgálja.

A PTE ÁOK részéről dr. Csikós Ágnes, az Alapellátási Intézet igazgatója, valamint dr. Pozsgai Éva és Busa Csilla, a Hospice-Palliatív Tanszék munkatársai vesznek részt a programban. Az etikai vonatkozásokkal foglalkozó munkacsoportot dr. Csikós Ágnes vezeti.

"Magyarországon a palliatív szedáció alkalmazásának szakmai és etikai keretrendszere egyaránt kidolgozatlan. Ez a projekt jó lehetőség arra, hogy segítsük a hiányzó feltételrendszerek definiálását" - mondta dr. Csikós Ágnes.

Az eredmények alapján az Európai Palliatív Társaság (EAPC) új ajánlásokat fogalmaz meg a palliatív szedációról, a résztvevők országspecifikus szakpolitikai ajánlásokat dolgoznak ki, valamint a szakmai ellátók számára online oktatási program is készül. A projekt valamennyi résztvevőjének az a szándéka, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a palliatív ellátás javításához.

A projekt címe: "PalliativeSedation - The use of proportional palliative sedation for the relief of refractory symptoms: an international multicenter study", futamideje: 2019-2023.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!