Közép-kelet európai referencia központ lett az Idegsebészeti Klinika

2019. október 10.

Lezárult a Széchenyi 2020 program, a Pécsi Tudományegyetem új infrastrukturális és eszközbeszerzési projektje, 283,55 millió forintos, európai uniós támogatással, a kutatási infrastruktúra megerősítésére.

Célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan komplex, kép által vezérelt műtéti előkészítést és műtéti végrehajtást támogató, optimalizáló neuronavigációs rendszert, amely jelentősen csökkenti a betegeket ért ionizáló sugárzást, és alapját képezheti a minimálisan invazív technikáknak, elősegítve azok elterjedését. A rendszer jelenleg Magyarországon és a közép-kelet európai régióban is egyedülálló.

A további célok között szerepel a neuronavigációs eszközökkel foglalkozó európai és amerikai orvosi egyetemekkel, klinikákkal, ipari partnerekkel való együttműködések megkezdése és folytatása, a műtői módszerek hatékonyságát kiemelkedően javító intraoperatív és implantációs technikák kidolgozása és a navigációs szoftverek fejlesztése, továbbá a komoly áttörést és innovációt jelentő kutatás-fejlesztési projektek elindítása.

A neuronavigációs infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő az európai idegtudományi kutatásokban történő részvétel aránya, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek is. Ezen felül az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok K+F tevékenysége során keletkezett innovációs megoldások klinikai kipróbálására, validálására is lehetőség nyílik, és elindulhatnak hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is. A közép-kelet európai országok, és a régión kívüli területek betegeinek Magyarországra vonzása is megvalósulhat, egyedülálló, kiemelt szintű ellátással.

A neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikája közép-kelet európai referencia központként működhet tovább, és ez további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál lehetőséget.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!