„10 Ezer Lépés Program Baranyában” - a korai diagnózis a kulcs a prosztatarák kezelésében is

2019. október 28.

Baranya megyében évente mintegy kétszázzal bővül a prosztatarákos férfiaknak a száma – derült ki a „10 Ezer Lépés Program Baranyában” című rendezvény kapcsán.

Mint dr. Mangel László professzor, a Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója elmondta, mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy önmaga és szerettei részt vegyenek a szűréseken, és panaszok esetén elvégeztessék azokat a kivizsgálásokat, amik bárki számára ingyenesen elérhetőek. Hangsúlyozta, hogy az egészségtudatosság, a korai diagnózis a kulcsa a rák sikeres kezelésének. A korai stádiumban felfedezett prosztatarák is jó eséllyel gyógyítható.

Október 26-án a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesülete különféle szűrővizsgálatokkal várta a résztvevőket, előadást tartott dr. Damásdi Miklós, a pécsi Klinikai Központ Urológiai Klinikájának adjunktusa, és Horváth Klára gyógytornász is.

A professzor az aktuális fizikai állapothoz igazodó sport és gyógytorna jelentőségéről is beszélt, ami a prosztatarákos betegek számára sokkal több, mint általános jó tanács. A gyógytorna a műtét vagy a sugárkezelés miatti vizelettartási gondok és a szexuális problémák enyhítésétől kezdve az állóképesség és a lelkiállapot javításáig több területen is képes csökkenteni a panaszokat. A heti legalább háromszori, pulzusszámot megemelő testmozgás pedig bizonyítottan javítja a túlélési esélyeket.

Forrás:

pecsiujsag.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!