A cukorbetegek világnapja – november 14.

2019. november 6.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. számú határozatot, ami a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabéteszesekét – az idült kis-és nagy érszövődmények.

Magyarországon közel egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik fajtája, megelőzéséhez napjainkban már lényegesen több információ áll rendelkezésre. A legfontosabb a kockázati tényezők elkerülése, amelyek között a fogantatástól számított első ezer nap kulcsszerepet tölt be. Kutatások szerint ugyanis a magzati és kisgyermekkori egészséges táplálással a diabétesz kockázata is csökkenthető.

Bár a cukorbetegséghez hasonló civilizációs betegségek kialakulását a legtöbben az öröklődéshez társítják, számos kutatás igazolja, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulása elsősorban az életmódunkra vezethető vissza.

Karunk eseménye:

Diabetes Világnap

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!