A teljes élet lehetősége skizofréniában – kutatás a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán

2019. november 11.

A skizofrénia a betegre, a környezetére és a társadalomra egyaránt jelentős terhet ró – derül ki egy 155 beteggel nemrégiben végzett felmérésből. A fele részben 50 éves kor alatti válaszolók harmada már több mint ötször feküdt kórházban a betegsége miatt. Többségük rokkantnyugdíjas, 8 százalékuk nyugdíjas, 13 százalékuk pedig munkanélküli volt a kikérdezés idején.

„Közös elvárásuk a minőségi élet, a korábbi funkciók megtartásának esélye” - nyilatkozta a webbeteg.hu-nak dr. Herold Róbert, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense, aki több szakemberrel együttműködve készített 2018-ban kutatást „Szubjektív betegút szkizofréniában” címmel.

A kezelés paradoxonának tartja, hogy az egész népességen belül a betegség kimenetele máig alig változott, holott sok új, hatékony szert állítottak elő az innovatív gyógyszergyártók. Nem elhanyagolható, hogy a betegek harmada nem jelenik meg a rendszerben. Ha mégis bekerülnek a gyógyításba, akkor fele részük a kórházi elbocsátás után egy évvel már nem működik együtt a gyógyítókkal, a megmaradtak háromnegyede pedig általában két év után hagy fel a terápiával, a betegségbelátásuk hiánya miatt.

Forrás:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!