Megrázta az új ír abortusztörvény a világot – interjú dr. Veszprémi Bélával

2019. november 18.

Az elmúlt hetekben feketébe borultak a profilképek és sokan használták a #DarkestDay – A legsötétebb nap – címkét a közösségi oldalakon. Ennek oka az Észak-Írországban nemrég elfogadott új abortusztörvény, ami az egész világot megrázta, hiszen akkor is engedélyezik, hogyha nem az elvárt nemű baba születik. Ennek kapcsán készített interjút a pecsma.hu dr. Veszprémi Bélával, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész- nőgyógyászával, klinikai genetika szakorvosával.

Az új törvény értelmében az észak-ír lányok és nők “halálos vagy súlyos magzati rendellenesség” fennállásakor a terhesség 28. hetéig (vagyis a 7. hónapig) is kérhetik az ingyenes abortusz elvégzését, sőt legalizálták a nem és a fogyatékosság szempontjából szelektíven végezhető abortuszt is.

Dr. Veszprémi Béla, a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész- nőgyógyász és klinikai genetika szakorvosa szerint a terhesség megszakítása a 12. hétig végezhető el Magyarországon, akkor, ha az anya anyagi, pszichés, testi, vagy egyéb válsághelyzetben van, vagy a magzati kockázat – például gyógyszerszedés, betegség, röntgensugárzás miatt – meghaladja a 10 százalékot. Ilyen esetben a műtét ingyenes, míg szociális indok alapján térítésköteles. A várandós válsághelyzetben a Családvédelmi Szolgálatnál kér ki jegyzőkönyvet, ami lehetővé teszi az abortuszt, míg magzati kockázatkor ezt a genetikai tanácsadó adja ki. A dokumentumot azonban csak három nap után kapja kézhez, pontosan azért, hogy legyen még egy kis gondolkodási ideje. Felvilágosítják arról is, milyen lehetőségei vannak, ha mégis megszüli a gyermeket. Ha ezek után is el akarja vetetni, akkor jogilag lehetősége van erre.

Az Észak-Írországban a 28. hétig végezhető abortusz a szakember szerint azért extrém, mert a magzat itt már 1000-1200 gramm súlyú lehet. Egy 28 hetesen világra jött magzatnak a neonatológus kollégák jó eséllyel megfelelő minőségű életet tudnak biztosítani. A szakorvos állásfoglalása szerint a baba nemének megválasztása céljából végzett vizsgálat nem fogadható el, sőt tilos a hazai laboratóriumoknak ebből a célból nemmeghatározást végezni, kivéve ha nemhez kötötten öröklődő betegség merül fel. Hozzátette, habár korábban felvetették a három azonos nemű gyermeket nevelő családok esetében, hogy ha a negyedik várandósságnál a gyermek nemének meghatározása lehetővé válna, talán többen vállalnának még egy – kívánt nemű – kicsit, de az abortuszra itt is csak a 12. hétig lett volna lehetőség.

További részletek:

pecsma.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!