Munka és egészségkárosodás - interjú dr. Tibold Antallal

2019. december 18.

Bár elméletileg lehetséges, hogy a munkavégzés ne hasson negatívan egészségi állapotunkra, ám erre a valóságban ritkán van példa. A foglalkozás-egészségügy szakemberei ugyanakkor messzemenőkig képesek segíteni abban, hogy a munkavégzés egészségi kockázatai az elfogadható szint alatt maradjanak. Jóllehet az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődés történt e téren, a gazdasági és egzisztenciális megfontolások gyakran nehezítik az üzemorvosok munkáját.

Az elmúlt fél évszázadban szerte a világon, de legfőképpen a volt szocialista országokban átalakult a foglalkoztatás szerkezete, a nehézipar leépül, és átadja a helyét a szolgáltatásoknak, illetve az irodai állásoknak. Ez alig felmérhető társadalmi változásokat indított be, és természetesen az emberek egészségi állapotára is hatott.

Dr. Tibold Antal, karunk Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetője elmondja, hogy a foglalkozásból eredő egészségkárosodás nagyobb hányadát ma nem a balesetek okozzák, hanem a mindennapi munkavégzést kísérő ártalmak, amelyek hatása hosszabb látencia után mutatkozik meg.

„Ha az irodai széknek nincs megfelelő magasságban a karfája, vagy nem úgy alakították ki a háttámláját, hogy az a fiziológiás görbületeknek megfelelően támassza a gerincet, akkor ez évek-évtizedek alatt egyenetlen terhelést és ezáltal fájdalmat okozhat” - nyilatkozza. A munkakörnyezet legapróbb összetevői is érezhetően ronthatják az ember közérzetét és terhelhetik feleslegesen testrészeit. Az egyik legtriviálisabb irodai tevékenység, ami szinte a teljes számítógép előtt töltött idő velejárója, az egérhasználat. Egy átlagos irodai dolgozó naponta mintegy ötezer kattintást végez az egérrel. Ha nem megfelelő módon van a csuklónk alátámasztva, és így kell a kézfejünket tartani az egér fölött, miközben a kemény asztal felületén tologatjuk, az évek alatt tönkreteheti a kéz kis ízületeit, illetve a tenyér belső oldalán futó ér- és idegkötegeket.

Fontos továbbá, hogy a munkahelyi hierarchia, a munkatársak közötti rivalizálás, és a munkanélküliség fenyegetése is terheli a dolgozókat. A pszichés nehézségek legfontosabbika a létbizonytalanság, ami az állás elvesztésének lehetőségéből fakad. Ha a munkavállaló folyamatosan átszervezéstől, leépítéstől fél, az egyes kutatások szerint ez erősebb előrejelzője az egészségi állapot romlásának, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Forrás:

innoteka.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!