Koronavírus: teljes készültség

2020. február 5.

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg hazánkban, de a hatóságok minden szükséges óvintézkedést megtesznek a fertőzés behurcolása ellen, és a Kínából hazatért magyarokat is alaposan megvizsgálják, akik azóta is tünetmentesek.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki köszönetét a francia miniszterelnöknek, hogy segítettek hazahozni a magyarokat Vuhanból. Közben újabb légitársaság jelentette be, hogy felfüggeszti a Budapest és Kína között közlekedő járatait, és ugyancsak óvintézkedéseket vezettek be azok az egyetemek, ahol kínai hallgatók tanulnak.

Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eltérés nem észlelhető – közölte a Dél-pesti Centrumkórház. Az országos tiszti főorvos ugyanerről számolt be az M1 csatornán, mint mondta, egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént. Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a közvetlen Sanghaj–Budapest járatot felfüggesztette a Shanghai Airlines, a társaság Boeing 787-esei február 10-e és március 31-e között nem közlekednek az útvonalon. A Hainan Airlines is közölte, hogy február 7-e és március 28-a között nem repül Csungking és Budapest között.

A tiszti főorvos elmondta, a koronavírus elleni védekezés érdekében felállított operatív törzs azoknak az állami szervezeteknek a tevékenységét hangolja össze, amelyek bármilyen módon érintettek a fertőzés és az esetleges behurcolást követő járvány megakadályozásában. A szervezetek között folyamatos az információcsere, és rendszeres találkozókon is részt vesznek, hogy beszámoljanak az elvégzett és a még hátralévő feladatokról.

Schanda Tamás a napokban arról beszélt, a felsőoktatás, a klinikai központok felkészültek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy az egyetemek a magyar mellett angol, német és kínai nyelvű információs anyagok útján tájékoztatják tanulóikat a fertőzés jellemző tüneteiről, és kérdőívek segítségével szűrik ki azokat a hallgatókat, akik esetében magasabb a fertőzés kockázata. Azok a hallgatók, akik a kérdőívek alapján kockázatot jelentenek, a lappangási idő tartamára, vagyis 14 napra felmentést kapnak az óralátogatás alól, ám erre ez idáig nem volt szükség.

A felsőoktatási intézmények közül a Szent István Egyetem – amelynek jelenleg 82 kínai hallgatója van – már óvintézkedéseket vezetett be. Az egyetem közölte: az elmúlt hetekben 14-en utaztak haza Kínába, ők várhatóan a jövő héten térnek vissza, erről az intézmény tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központot. Az intézmény vezetése arra kéri azokat a hallgatókat és munkatársakat, akik Kínából, különösen Hupej tartományból vagy az érintett távol-keleti országokból tértek vissza az elmúlt napokban vagy térnek vissza hamarosan, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi eseményektől, és figyeljék saját egészségi állapotukat. Ha magas láz, légúti tünetek jelentkeznek, akkor forduljanak a Dél-pesti Centrumkórház kijelölt ellátóhelyére, a Szent László Kórházba, és jelezzék, hol jártak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy Magyarország meghozott minden szükséges járványügyi megelőző intézkedést a koronavírusos fertőzésekkel kapcsolatban, és felkészült az esetleges betegek ellátására. Ennek részeként az egészségügyi államtitkárság megbeszélést tartott, amelyen a kórházak képviselői, fenntartói és a háziorvosok szakmai szervezetei tájékoztatást kaptak Müller Cecília országos tiszti főorvostól az eljárásrendről. Az NNK a szakmai protokolloknak megfelelően ajánlásokat fogalmaz meg a kórházak és a háziorvosok számára, hogy megelőzzük a koronavírus-fertőzéseket Magyarországon.

Az NNK a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására ingyenesen hívható zöld számokat hozott létre, amelyek már elérhetők. A 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonal a hét minden napján 24 órában hívható, és szakemberek adnak tájékoztatót az új koronavírusról.

Forrás: 

Kossuth Rádió

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!