Tudományos-gazdasági együttműködés

2020. február 27.

Az Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport megalakulásáról, és a jövőben induló újabb projektekről is szó esett a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában tartott sajtótájékoztatón február 26-án – írja a bama.hu.

A Pécsi Tudományegyetem, mint a régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, mára tudásipari tényező. A Szentágothai János Kutatóközpontban koncentrálódik a kutatási potenciál, az intézmény célja többek között az orvos-biológiai, természettudományi, műszaki-informatikai innovációs tevékenységek fejlesztése, a kutatási profilok gazdasági és társadalmi igényekhez való közelítése. A kutatóközpont a kutatás-fejlesztési tevékenység számára a régiónkban egyedülálló, magas színvonalú műszer- és tudáshátteret, valamint korszerű laboratóriumokat biztosít, mintegy 22 kutatócsoport és több projekt számára.

Dr. Helyes Zsuzsanna professzor, a kutatóközpont elnöke elmondta, hogy a tavalyi évben az innovatív technológiával készült épületegyüttesben modern műszerpark és laborok kaptak helyet, közülük 9 központi kutatástámogató laboratóriumként (core facility) működik. Az SzKK Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete – melynek elnöke Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára – becsatornázza a kutatóközpontba az aktuális gazdasági, ipari trendeket, közvetít a piac, a helyi gazdaság és a kutatás-fejlesztési bázisaként is működő SzKK között. Működésével segíti a vállalatokkal történő együttműködést, segíti a SzKK-t, hogy rugalmasan reagáljon a kutatási trendekre, a tudásalapú gazdaság igényeire.

A régiós gazdasági élet élénkítése mellett céljuk a kutatások és a piaci szereplők közötti együttműködések erősítése, a piaci igényekre választ adó fejlesztések növelése, a kutatás-fejlesztési piaci igények, a kutatási kapacitások egymásra találása. Az Ipari Tanácsadó Testület és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével a jövőben újabb projektek indulnak a kutatóközpontban.

Az elmúlt években jelentősen felerősödtek az egyetemekkel és kutatóintézetekkel szembeni társadalmi elvárások a tekintetben, hogy élő ipari együttműködéseket alakítsanak ki. Ezért a PTE és a Soft Flow Kft. – mely a FOSS cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata – között stratégiai keretmegállapodást írtak alá a közelmúltban. Az együttműködést biztosítja hosszú távon az Élelmiszer-Biotechnológiai Kutatócsoport. Ennek fókuszában többek között az áll, hogy a Food and Agriculture Organization of the United Nations felmérése szerint a világ élelmiszer-termelésének 2050-ig meg kell kétszereződnie. A termelés ilyen drámai növekedéséhez a következő 30 évben innovatív megoldásokra lesz szükség.

A kutatócsoport lehetővé teszi élelmiszer-biotechnológiai alapkutatási és ipari kompetenciák versenyképes együttműködését, melyek regionális agráripari és biotechnológiai ipari területekre fókuszálnak, mint például a gabona-, a tej-, a húsanalitika.

Forrás:

bama.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!