Szentágothai nevét veszi fel a Science Building

2012. március 26.

Szentágothai János (1912-1994) Kossuth-díjas agykutatóról, akadémikusról nevezi el a nyárra felépülő új természettudományi kutatóközpontját a Pécsi Tudományegyetem.
A Szenátus a névadó családjának hozzájárulásával döntött arról, hogy a létesítmény a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómia tanárának, az Anatómiai Intézet vezetőjének nevét veszi fel. A keresztelőre várhatóan október 29-én, Szentágothai János születésének 100. évfordulója előtt két nappal kerül sor.
Kovács L. Gábor rektorhelyettes elmondta, azért esett a választás Szentágothai Jánosra, mert 1946 és 1963 között a pécsi egyetemen alapozta meg az agyműködéssel kapcsolatos és számára világhírnevet hozó sikereit. Személye a tudományos eredményeinek hasznosítása, oktatói, valamint iskolateremtő munkája okán nemcsak a PTE orvosi, hanem természettudományi és művészeti karához is közel áll. A névadásnak apropót ad továbbá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete közgyűlésének tavaly novemberi döntése, miszerint a 2012-es évet, a világhírű magyar tudós születésének centenáriumát Szentágothai János emlékének szenteli.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!