Átütő magyar siker a rákgyógyításban

2012. június 6.

Először sikerült áttétes rákot teljesen meggyógyítani egy magyarországi orvos csoportnak. A csoport tagja volt Horváth Örs Péter egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának intézetvezetője is.

A külföldön már alkalmazott speciális módszer lényege, hogy a daganat méretét először gyógyszerekkel csökkentik, így azt később már műtéttel el lehet távolítani.

Az első magyarországi eljárásnál a vastagbélrákot és annak súlyos áttéteit is sikerült megoperálni. A betegnél egy éve állapították meg, hogy vastagbélrákja van, a tumor a májára volt áttétes; a diagnózis felállításának idején orvosai menthetetlennek tartották. Az operációt követően molekuláris diagnosztika segítségével kimutatták, hogy mi okozta a rákos megbetegedést, így meg tudták határozni a megfelelő kezelést is.

„A beteg azt az információt kapja meg, hogy az ő daganatában melyik gén hibája okozta a daganat kialakulását. Az esetek egy részében ma már a terápiás döntést is segítheti, hogy olyan kezelést kapjon a beteg, mely nem lenne mindenkinek jó, de számára pont az a kezelés legmegfelelőbb"- mondta Peták István, a KPS Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója.

Horváth Örs Péter egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának intézetvezetője elmondta: a kezelés hatására a májáttét visszafejlődött úgy, hogy a máj körülbelül egynegyedét foglalta el, és ezt már viszonylag egyszerűen el lehetett távolítani a fél máj megőrzésével.

A műtétet két hónapja hajtották végre, a beteg mostanra gyógyultnak mondható, az orvosok arra számítanak, hogy később sem újul ki a daganat.

Magyarországon évente mintegy kilencezren betegednek meg rákban, a páciensek fele gyógyíthatatlan. A szakértők szerint a molekuláris diagnosztikával felére lehetne csökkenteni a hatástalan kezelések számát.

 

http://www.pte.hu/hirek/2707

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!