Szentágothai János nevét viseli a PTE Kutatóközpontja

2012. október 29.

Ünnepélyes névadó ünnepséget tartott 2012. október 29-én a Pécsi Tudományegyetem, így a mai naptól hivatalosan is a Kossuth-díjas agykutató, Szentágothai János nevét viseli az egyetem júniusban átadott kutatóközpontja. A kétnapos ünnepség tudományos konferenciákkal és előadásokkal folytatódik a délután folyamán és a holnapi napon, az intézmény így tiszteleg egykori anatómia professzora előtt, aki október 31-én lenne százéves.

A Pécsi Tudományegyetem a mintegy hétmilliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósult, az építése során átmenetileg Science Building névre hallgató kutatóközponttal a természettudományi, orvostudományi és műszaki oktatás, kutatás és innováció számos területének fejlesztését célozta meg. A projekt révén olyan új laboratóriumok, kutatóműhelyek jöttek létre, amelyek infrastrukturálisan az európai élvonalba tartoznak, és amelyekhez hasonló - néhány szakmában - jelenleg nincs Magyarországon.

Szentágothai János szobrának avatása a PTE Általános Orvostudományi Kar parkjában / fotó: Csortos Szabolcs

Az egyetem szenátusa a névadó családjának hozzájárulásával döntött arról korábban, hogy a létesítmény a pécsi orvoskar jogelődje, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómia tanárának, anatómiai intézetvezetőjének a nevét veszi fel. A keresztelőt október 29-én és 30-án, Szentágothai János születésének 100. évfordulója előtti napokban ünnepli a Pécsi Tudományegyetem.

Dr. Bódis József rektor levezető elnökként a Szentágothai János emlékezetét felelevenítő előadásokon / fotó: Csortos Szabolcs

A délelőtti ünnepség Szentágothai János szobrának felavatásával kezdődött a PTE Általános Orvostudományi Kar előkertjében, majd a kutatóközpont konferenciatermében folytatódott, ahol köszöntőt mondott Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Réthelyi Miklós, korábbi nemzeti erőforrás miniszter és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Ezt követően az egyetem Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetését vehette át Bódis Józseftől Prof. Dr. David N. Reinhoudt, a Pécsi Tudományegyetem honoris causa doktora, a Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület elnöke, a University of Twente MESA és a Research Institute tudományos igazgatója, majd megemlékező előadások során elevenítetik fel az egykori tanítványok Szentágothai János személyiségét, tanításait, kutatásait.

Szentágothai János szobra a PTE Általános Orvostudományi Kar parkjában / fotó: Csortos SzabolcsA szobrot Fábos György képzőművész készítette. A talapzat gránitból, míg a szobor bronzból készült, a kettő együttes súlya megközelíti a 800 kilogrammot. A művész életnagyságúra készítette a szobrot, ezért 183 centiméteresre alkotta meg azt, bekalkulálva, hogy a bronz a kiöntés után mintegy 3 centimétert zsugorodik - így lett a szobor éppen 180 centiméter, amilyen magas a Kossuth díjas agykutató is volt. Szentágothai János az alkotáson karba font kézzel látható, hiszen a tanítványai beszámolója szerint sokszor állt így délcegen a pécsi orvoskar jogelődjének, a Pécsi Orvostudományi Egyetemnek egykori anatómia tanára, anatómiai intézetvezetője.

A délután és a holnapi nap folyamán a Teleki Előadássorozattal, a PTE Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület ülésével, valamint természettudományi és műszaki tudományos konferenciákkal folytatódik a kétnapos ünnepség. Előbbi keretében olyan neves szakemberek tartanak előadást, illetve vesznek részt kerekasztal-beszélgetésben, mint John Lipsky amerikai közgazdász, az IMF volt helyettes vezérigazgatója, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, vagy Fellegi Tamás, korábbi nemzeti fejlesztési, majd az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!