A Magyar Szívsebészeti Társaság XIX. Kongresszusa

2012. november 9.

Van-e jövője a szívsebészetnek? - tették fel a kérdést tegnap többen is a Magyar Szívsebészeti Társaság XIX. kongresszusán. A válasz egyhangú és egyértelmű igen volt.
A Zala Megyei Kórház Szívsebészeti Osztálya második alkalommal rendezhette meg a háromnapos országos tanácskozást, melyre német, horvát és spanyol szakorvosok is érkeztek. A Panoráma Hotelben a Hévíz Színpad előadása nyitotta meg a konferenciát, majd szervező-házigazdaként Dr. Alotti Nasri, a szívsebészeti osztály vezetője mondott köszöntőt, hangsúlyozva: az apadó erőforrásokkal küszködő, a gyors és néha kiszámíthatatlan változásokat hozó világunkban egyre több és nehezebb kihívásra kell számítani. Ezek megoldása főképpen az újra való nyitottságban és a változásokra való fogékonyságban rejlik.

"Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a magyar szívsebészeti tevékenység egyre meszszebb kerül a nemzetközi élvonaltól" - fogalmazott. "Ezt a nem kívánatos helyzetet csak közös hittel, akarattal és tisztességes kitartással lehet kiküszöbölni. A Zala Megyei Kórház Szívsebészeti Osztálya nagykorúvá válását ünnepli. Tizennyolc éve végzi munkáját töretlenül. Ahogy erről, hazánk közelmúltbeli, mérföldkőnek számító szívsebészeti vívmányairól is meg kell emlékezni." - tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikáján nagyobb számban és egyre jobb eredményekkel folytatódik a húsz éve kezdett felnőttkori szívtranszplantációs program. A Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetben pedig öt éve indult, és jól teljesít a csecsemő és gyermek szívtranszplantációs tevékenység. Bár az esetszám kevés, a két intézetben ugyancsak eredményesen folynak a lágyéki ütőéren vagy szívcsúcson át a katéteres aorta műbillentyű implantációk és a tartós keringéstámogatást is lehetővé tevő műszívbeültetések.

Dr. Horkay Ferenc, a társaság elnöke úgy fogalmazott, az egyre nagyobb számban és magasabb színvonalon végzett beavatkozások bizonyítják, hogy a szívsebészetnek van jövője.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar dékánja e gondolatsort megerősítve kijelentette, hogy gondot fordítanak a szakemberutánpótlásra. A szívsebészet minden téren jelentős fejlesztéséről beszélt dr. Kecskés Gábor, a Zala Megyei Kórház orvos-igazgatója, Papp Gábor, Hévíz polgármestere pedig a zalaegerszegi szívsebészeti osztály magas színvonalú munkáját méltatta köszöntőjében.

Dr. Alotti Nasri érdeklődésünkre elmondta: a szívbetegek száma növekszik, s egyre többen vannak, akiknek - különböző betegségekkel társulva - magas a kockázatszintje.

"Tíz-húsz éve nem nyúlt hozzájuk senki, manapság indokolt esetben már javasoljuk, elvégezzük a szükséges műtétet" - mondta, hozzátéve: "a szívvel kapcsolatos megbetegedések - főként a koszorúér-betegségek - még mindig az élen állnak hazánkban, egyre inkább a fiatalokat is érintik.  Megelőzésként is műtünk, ha látjuk, hogy az elváltozás veszélyessé válhat a betegnél."- mondta.

(Zalai Hírlap, 2012. 11. 9. - 3. oldal)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!