Tájékoztató a publikációk nyílt hozzáférésű elhelyezési lehetőségéről

2013. április 10.

 

Tisztelt Kollégák!

Mint többek által ismert, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének 27/2012. (IX.24.) számú határozata előírja, hogy meg kell oldani a „… költségvetési támogatással, illetve egyéb közcélú kutatási támogatással megvalósuló kutatási tevékenységgel kapcsolatos tudományos művek …” nyílt hozzáféréssel történő közzétételét. Erre a határozat több megoldást is említ, többek között az egyetemek saját repozitóriumát is.

Több megkeresés is érkezett már az Egyetemi Könyvtárhoz, hogy a PTE-n hogyan lehet eleget tenni a határozat követelményeinek. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy munkatársaimmal megkezdtük az egyetemi repozitórium megvalósítását. A rendszer elkészülte ez év nyarára várható, azaz a következő tanév kezdetén (2013 szeptembere) már fel lehet ide tölteni a publikációkat.

Az MTA elnökének említett határozata nem tartalmaz határidőt a művek nyílt hozzáférésű megjelentetésére vonatkozóan. Ezért arra kérek mindenkit, hogy cikkeit ne idegen helyen tegye közzé, hanem várja meg a PTE saját repozitóriumának elkészültét.

Pécs, 2013. április 8.


   Fischerné Dárdai Ágnes
   egyetemi tanár, főigazgató
   PTE Egyetemi Könyvtár

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!