A pécsi orvoskar és az eszéki egyetem több, nagyszabású projekten is közösen dolgozik

2013. április 30.

Mindenkinek hasznot hozó együttműködés

Új Dunántúli Napló - 2013-04-30 - 9. oldal

- A Horvátországgal közös projektekből közvetve és közvetlenül is profitálhat Pécs és az egyetem - erről is beszélt lapunknak dr. Németh Péter, az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet igazgatója.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara immár tíz éve áll szoros kapcsolatban az eszéki orvosi egyetemmel - az események azonban Horvátország uniós csatlakozásának közeledtével gyorsultak fel.
- Számukra is kötelező egy felkészülési periódus, ahogy számunkra is az volt - tudtuk meg Németh Pétertől. - Ezúttal mi vagyunk az ő felkészítőik, s ez esetünkben azt jelenti, hogy a határon átnyúló együttműködések új lendületet kapnak.
Az egyik legismertebb, és immáron közvetlen előnyöket is hozó együttműködés az ún. CABCOS-projekt volt - ennek kapcsán fontos leszögezni, hogy a közös munka száz százalékban uniós támogatásból valósult meg. A sikertörténet azonban nem ért ezzel véget.
- A most befejeződő projektünk a HealthImpulse nevet viseli. Ez konkrétan a betegellátásra koncentrál: az autoimmun betegségeket vizsgáljuk, annak korai diagnózisával és szakszerű kezelésével foglalkozunk. Ennek nyilvánvalóan vannak társadalmi és gazdasági vetületei is: az ellátás ugyanis jelenleg roppant drága, holott a betegségek 5-7 százaléka ebbe a kategóriába sorolható. Kevéssé ismert, de a szívpanaszok és daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb betegség a krónikus gyulladás, amely a leggyakrabban az autoimmun- problémákra vezethető vissza.
A közös projekt részeként a Pécsett folyó laboratóriumi diagnosztika (amelynek része a magas minőségbiztosítás és a korszerű műszerek) párját hozzák létre Eszéken. Ez azt teszi majd lehetővé, hogy azonos elvek szerint kezeljék az autoimmun megbetegedéseket.
- Fontos tudni, hogy az ilyen kezelésekhez valóban a legmagasabb szintű felkészültség és tapasztalat szükséges. Az Immunológiai és Biotechnológiai Intézetben a fejlett technikai háttér mellett a sejt- és molekuláris biológiai módszerekben jártas, jól képzett dolgozók biztosítják a magas színvonalú kutató- és oktatómunkát, valamint a regionális laboratóriumi immundiagnosztikai tevékenységet - árnyalja a képet dr. Németh Péter. - Ezt a tudást exportáljuk most a horvát kollégáinknak. Eddig eltérőek voltak a módszerek, így a következtetések levonása sem tudott regionális aspektust kapni. A pécsi módszerek hosszú évek óta rendszeresen részt vesznek nemzetközi közkontrollokban - ebbe csatlakoznak most az eszékiek is.
A közös munka eredményességének több közvetlen folyománya is lesz: részint új lendületet kapnak a klinikai kutatások (amelyből például a doktoranduszhallgatók is profitálhatnak), s ezáltal a megállapítások is relevánsabbak lesznek, részint pedig a gyógyszerkipróbálás is új lendületet kaphat. Persze ne feledkezzünk meg a lakosságról sem: a kooperáció eredményeként olcsóbb és magasabb színvonalú lehet az ellátás az autoimmun-betegségek területén.
- Bár a projekt még csak most fog a végéhez közeledni, már azt is tudjuk, mi következik. A CABCOS-2 lesz a következő közös munkánk: ennek részeként Pécsett infrastrukturális beruházások várhatók, míg Eszéken műszerbeszerzésre és munkaerő-fejlesztésre fordítják az elnyert pénzt. És az bizony nem kevés: a két egyetem közösen mintegy félmillió eurót nyert el erre a projektre. Itt kell megemlítenem Ljiljana Pancirovot, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulját, aki, akárcsak korábban, ismét mindenben támogatott minket. Neki is köszönhető, hogy ennyire hatékony és sikeres az együttműködésünk.

Sikertörténet az állatház

Lapunkban is többször beszámolt már arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem orvostudományi karainak közreműködésével egy nemzetközi színvonalú kísérleti állatház jött létre Pécsett. A projektekből befolyó pénzek lehetővé teszik, hogy akár olyan területeken is kiugró eredmények szülessenek, mint az autoimmun-betegségek kísérletes kutatása, a regeneratív medicina és az egész orvosi biotechnológia.
A biotechnológiai ipar a világ egyik gazdasági húzóágazata, az egészségiparban, mezőgazdaságban, környezetvédelemben játszik fontos szerepet. A mintegy 80 millió forintból felépített állatház átadásán elhangzott: az állatkísérletek fontos szerepet játszanak az orvostudomány fejlődésében. Az állatokat megfelelő körülmények között kell tartani: olyan létesítményekre van szükség, amelyekben kórokozóktól mentes környezetben hajthatóak végre a kísérletek. Ezeknek az elvárásoknak felel meg maximálisan az állatház, amelyben laboratóriumi rágcsálók, elsősorban fehér egerek és patkányok kaptak helyet.


Németh Péter szerint a horvát partner is sokat profitálhat majd a pécsiek már meglévő tudásából

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!