A nemzetközi felsőoktatás elitjében szerepel a PTE

2013. június 19.

Közel 28 ezer felsőoktatási intézmény közül a 794. helyen szerepel a Pécsi Tudományegyetem az egyik elismert, nemzetközi egyetemi rangsorokkal foglalkozó intézet legfrissebb kimutatása szerint. Ez a világ felsőoktatásának legjobb 3%-át jelenti.

A University Ranking by Academic Performance (www.urapcenter.org) legfrissebb listája szerint a Pécsi Tudományegyetem a 794. helyen szerepel a világ egyetemeinek rangsorában. A mintegy 28 ezer felsőoktatási intézmény között az első 2 ezer részletes értékelését végezték el. Ez a helyezés azért is elismerésre méltó, mert az elmúlt években nem sikerült bekerülnie az első 800-ba a PTE-nek, vagyis immár a nemzetközi, teljes mértékben elfogulatlan és objektív kimutatások is visszaigazolják a pécsi egyetem fejlődését.

A rangsor olyan tényezőket vesz figyelembe, melyek a szubjektivitás minden formáját kizárják. Így többek között az adott intézmény tudományos munkáinak, citációinak (idézetek), elismert nemzetközi szaklapokban való megjelenéseinek és külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációinak száma alapján alakítják ki a végső sorrendet. Csak szemléltetésképpen, az első tízben mindössze egy európai felsőoktatási intézmény szerepel, nevezetesen a brit University of Oxford. Ha a környező országok tekintetében „szétnézünk”, a pécsi egyetem többek között olyan elismert felsőoktatási intézményeket előz meg, mint az osztrák salzburgi, a horvát spliti, a német osnabrücki, de a hazai lehetőségeket jóval felülmúló büdzséből gazdálkodó grazi egyetem (University of Graz) is elérhető közelségben van (770.).

Bódis József, a PTE rektora a siker kapcsán elmondta: „Örülök, hogy végre a nemzetközi kimutatások is alátámasztják azt, amit mi már egy ideje belül érzékeltünk, nevezetesen, hogy jó úton járunk. Az egy más kérdés, hogy biztos vagyok benne, a Pécsi Tudományegyetem számára még van ennél feljebb is! A Szentágothai János Kutatóközpont megnyitásával rendkívül kiszélesedtek a lehetőségeink, és hiszem, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is fognak kutatóink.”

      

 

 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!