Gyógyítható a migrén?

2013. július 8.


Délvilág - 2013-07-08 - 12. oldal

A fejfájás szakterület vezető folyóirata külön szerkesztőségi közleményben méltatja a - többek között - szegedi kutatók Nature-publikációját. Az új eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.

A Nature Reviews Neurology Research Highlights szekciójában az elmúlt periódusban a neurológia területén kiemelt négy kutatási eredmény egyikeként mutatta be a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika és az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, továbbá a Szentágothai János Kutató Központ együttműködéséből született legújabb munkát. A Tuka Bernadett, Helyes Zsuzsanna, Markovics Adrienn, Bagoly Teréz, Szolcsányi János, Szabó Nikoletta, Tóth Eszter, Kincses Tamás Zsigmond, Vécsei László, Tajti János dolgozatában közzétett eredményeket a fejfájás szakterület vezető folyóirata méltatja.
A legújabb eredmények azt igazolják, hogy a pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide-38 (PACAP-38) fontos szerepet tölt be a trigemino- vascularis rendszer működésében - tudtuk meg Vécsei László akadémikustól, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Klinika vezetőjétől. Ez az agyi struktúra játszik alapvető szerepet a migrén kialakulásában. A kutatók eredményei azt bizonyították, hogy a PACAP-38 immunreaktivitás plazma szintje alacsonyabb volt a rohammentes periódusban a migrénes betegeknél, az egészségesek adataival összevetve. Ezzel szemben a roham alatt a peptid koncentrációja jelentősen megemelkedett a migrénes betegeknél. A kutatók jelenleg preklinikai kísérletes körülmények között a kinureninek hatását tanulmányozzák a PACAP rendszeren. Szerencsés esetben ezek a kutatási eredmények elvezethetnek a migrén terápiájának újszerű megközelítéséhez.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!