MSc képzés a bevándorlók egészségügyi problémáinak kezelésére

2013. szeptember 5.

Az egyre égetőbb bevándorló probléma kezelésére dolgoztak ki programot a PTE-n

Az illegális bevándorlók száma Magyarországon is rohamosan növekszik, ami komoly egészségügyi kihívásokat is jelent, miközben a mai napig nincsenek erre a célra speciálisan kiképzett egészségügyi szakemberek. A probléma súlyát jól jelzi, hogy 2013. áprilisának végéig több mint háromszor annyi illegális bevándorló lépte át a határt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség térségében, mint 2011-ben egész évben, mintegy 3500 fő – mindez arra utal, hogy éves szinten a növekedés tízszeres lehet. A 2007-es schengeni csatlakozás óta Magyarország az Európai Unió leghosszabb keleti, dél-keleti szárazföldi határt adja, és ezzel mind a reguláris, mind az irreguláris migráció számára vonzó cél, illetve tranzit országgá vált. Az illegális bevándorlók mellett folyamatosan növekszik a legális migránsok száma is az EU egész területén. Az EU 27 tagállamának (ezekben az adatokban Horvátország még nem szerepel) lakossága a bevándorló munkavállalóknak köszönhetően folyamatos emelkedést mutat, az össznépesség 7 százaléka jelenleg már nem az EU-ban született. Arányuk néhány tagországban a 12-15 százalékot is eléri.

Ezt az egyre kritikusabb hiányosságot hivatott orvosolni a Pécsi Tudományegyetem vezetésével kidolgozott felsőfokú képzési program, amely révén olyan szakemberek képzésére nyílik mód, akik a klasszikus egészségtudományi ismeretanyagokat túl egészség-gazdaságtani, szociál- pszichológiai, emberjogi ismeretekkel is rendelkeznek, komplex, interdiszciplináris mesterképzési formát kínálva a témában érdekelt hallgatók számára.

A kidolgozott képzési programot szeptember öt és hét között nemzetközi konferencián mutatják be a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, a téma fontosságát pedig jól mutatja, hogy az esemény fővédnöke Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, akinek megnyitóját követően a WHO Migrációs-egészségügyi programjait vezető Dr. Santino Severoni tartott előadást.

Dr. Santorino Severino a WHO részéről elmondta, hogy a migráció nem új keletű fenomén, hanem mindig is az élet természetes velejárója volt, és mindezt fontos tudatosítani a bevándorlókról való gondolkodás közben. Az orvosok akkor tudják kezelni az ő problémáikat, ha nem diszkriminatív módon állnak hozzájuk, és ennek a mentalitásnak a megteremtésében játszik fontos szerepet ez a képzési program. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!