Élet, mely méltóságos halálhoz vezet

2013. október 4.


Új Dunántúli Napló - 2013-10-04 - 5. oldal

Az orvos gyógyít, vagy megelőzi a betegséget. Dr. Csikós Ágnes egyedülálló módon bővítette ki a hivatást, az országban elsőként mintaértékű hospice ellátási formákat teremtett meg, megadva a méltóságos halál lehetőségét a gyógyíthatatlan betegeknek.

- Miért fontos az élet utolsó időszakát megkülönböztetett figyelemmel kezelni?
- Minden gyógyító szándék ellenére évente 130 ezer ember hal meg Magyarországon, s minden negyedik daganatos betegségben. Sajnos náluk nem az a kérdés, hogy meghalnak-e, hanem hogy miként töltik életük utolsó hónapjait. A mi szándékunk az, hogy ezt az időszakot tegyük feldolgozhatóbbá, méltósággal elviselhetővé.
- Mi az, amit országos mintaként sikerült már Pécsett megvalósítani?
- Hogy külön tanszéken oktatjuk a medikusokat, miként segítsenek a halálos betegeknek és családtagjaiknak ebben a kritikus időszakban. Szakrendelést is indítottunk a hospice ellátás igénybevételére, emellett most szervezzük az önkéntes segítők képzését. Továbbá mobil orvosi team járja a kórházi osztályokat, hogy végstádiumú daganatos betegeknek és hozzátartozóiknak adjanak tanácsokat.
- Nem üt ez vissza? Hiszen olyan ez, mint amikor a pap feladja az utolsó kenetet.
- A halállal szembesülni hosszú folyamat, s éppen az a cél, hogy ebben a szokatlan helyzetben a család és a beteg ne maradjon magára. Az orvosi támasznak az a szerepe, hogy kevesebb fizikai és lelki fájdalommal történjen meg a búcsú, de azért az élet reménye is megmaradjon.
- Október 12-én lesz a Hospice Világnapja. Milyen programokkal készülnek?
- Elsőként a mai nap 12-18 óra között szakmai fórum zajlik a Szentágothai Központban, ahol olyan közérdekű kérdéssel is foglalkozunk, mint az élet végének etikai kérdései. Hétfőn 17 órakor a Művészetek és Irodalom Házában D. Tóth Kriszta bemutatja új könyvét, melyben édesanyja betegségét, halálát írja le, igen szépen és emberségesen. Október 12-én a Méltóság Mezeje hagyományos rendezvényünkre kerül sor az Északi várfalsétányon, mely a fiatalok halállal, súlyos betegségekkel kapcsolatos szemléletformálására törekszik. A záróesemény pedig a Grace és Glória jótékonysági előadása lesz 13-án, ugyancsak a Művészetek és Irodalom Házában.


Dr. Csikós Ágnes Pécsett született 1970-ben. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1995-ben. Az USA-ban, Spanyolországban, Angliában tanulmányozta a hospice ellátást, majd dolgozott is a szakterületen, 2004- ben pedig létrehozta a Pécs-Baranyai Hospice Alapítványt. A PTE Családorvostani Intézetében 2012-ben lett az akkor alakult hospice tevékenységgel foglalkozó Palliatív Tanszék vezetője. Három gyermeke van, Kata 18 éves, Panna 14, Tamás 8 éves.

 

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!