Új karral bővülhet szeptembertől a Pécsi Tudományegyetem

2013. november 20.

Somogyi Hírlap - 2013-11-20 - 11. oldal

Hamarosan önálló karon tanulhatnak Pécsett a leendő gyógyszerészek

Az orvosi karból kiváló egység képzései akár már a következő tanévben el is kezdődhetnek

- Hosszú folyamatnak érünk a végére ezzel - tudtuk meg dr. Miseta Attilától, az Általános Orvostudományi Kar dékánjától.

- A gyógyszerész kar elindulása mérföldkő, hiszen nem szokványos, hogy egy jól működő orvoskar elengedi az egyik képzésének a kezét, és saját útra állítja. De az előnyök nagyobbak, mint a hátrányok.
Úgy tudjuk, a kar elindulása alapvetően azért nem változtatná meg a jelenlegi struktúrát - a tanárok az orvosi kar oktatóiból kerülnek ki, s az adminisztráció növelését elkerülendő maradna a közös gazdasági ügyintézés és tanulmányi osztály.
- Ez egy logikus továbblépés a részünkről - árnyalta a képet a dékán. - A képzésünkön részt vevők eddig is három irányba indulhattak el: lehettek orvosok, fogorvosok vagy gyógyszerészek. Az, hogy utóbbiból szak helyett kar lesz, a képzés erősségét is mutatja, és rávilágít arra, hogy vannak még lehetőségek a fejlesztésre az egyetemi oktatás keretein belül is.
A Dunántúlon egyedüliként a Pécsi Tudományegyetemen képeznek gyógyszerészeket, 2000 szeptembere óta. A képzés eddig csak nappali tagozaton indult, magyar és angol nyelven, a felvehető hallgatók száma (államilag finanszírozott és költségtérítéses helyekre együttesen) maximum 80 fő volt. Gyógyszerész kar az országban eddig három helyen működött: a fővárosban, illetve Debrecenben és Szegeden, a helyi egyetemek égiszei alatt.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer friss adatai szerint 198-219 ezer forintot keresnek havonta a pályakezdő gyógyszerészek, s átlagosan egy-másfél hónap alatt találnak állást. A válaszadáskor a végzett hallgatók közül mindenkinek volt állása, és mindenki a saját szakterületén helyezkedett el. A diplomások mindössze 6-8 százaléka próbál szerencsét külföldön, tehát idehaza is jól meg lehet élni ilyen végzettséggel.
 

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!