Eltérő kezelési körülményeket igénylő gyermekek fogászati ellátására kiépített ellátó hely átadási rendezvény

2014. január 20.

2014. január 23., 10:00 óra, Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Tisztelt Kollégák!

Sok szeretettel meghívjuk Önöket az Eltérő kezelési körülményeket igénylő gyermekek fogászati ellátására kiépített ellátó hely átadási rendezvényre.

2013-ban a magyar fogorvosi képzőhelyek pántlikázott állami támogatást kaptak a regionális OEP-akon keresztül, alapvetően mentálisan retardált gyermekek fogászati ellátásának kiépítésére. Ez eddig megyénként egy szolgáltató által, pályázat útján elnyerhető feladat volt. A pécsi Fogászati és Szájsebészeti Klinika látta el a feladatot korábban is, de a 40 millió forintos támogatásból most elkészült kiemelt betegellátó hely regionális szintű központként képes a nehezen kezelhető gyermekek ellátását megoldani. Közülük jelenleg mintegy 100-an várnak ellátásra a régióban. Az ellátó hely és a hozzá rendelt finanszírozás képessé tesz bennünket a várólista felszámolására. Ez a finanszírozást az adott ellátó intézmény teljesítmény-volumen korláton felül veheti igénybe, mértéke országosan 2000 HBCs, megközelítőleg 300 millió forint. Ez lehetővé teszi az altatásban végzett fogászati kezelések kivitelezését, illetve a fenntartási költségek kigazdálkodását.

Mivel a halmozottan fogyatékos, illetve nagyon kicsi gyermekek ellátása nem megoldható megfelelő intenzív terápiás és gyermek fekvőosztályos háttér nélkül, ezért ezek a régióban élő gyermekek eddig is csak a pécsi Klinikai Központban kaphattak megfelelő ellátást. Nemcsak Baranyából, de a teljes régióból és sokszor messzebbről is érkeztek hozzánk páciensek. Mivel eddig a TVK, idő és műtőkapacitás szorításában tudtuk csak munkánkat végezni, ezért jelentős várólista alakult ki.

A betegellátó hely nem csak ennek felszámolására ad lehetőséget, hanem a kisgyermekek nagy lelki megrázkódtatással járó kezeléseinek altatásban való kivitelezését, pánikbetegek, autisták, Down-szindrómás gyermekek ellátását is lehetővé teszi. Ezeknek a gyermekeknek jelentősen javul a fogászati ellátáshoz való hozzáférési lehetőségük.

Mindemellett a Klinika gyarapodása a Klinika Központ és az Egyetem gyarapodása. Az ellátási formával és ellátó hellyel a Klinikai Központnak egy újabb egyetemi szintű tevékenysége kerül megfelelő keretek közé. Egyszerre szolgálva a betegek és a fogorvosképzés javát.

Megköszönve meghívásunk elfogadását:

Nagy Ákos Dr. habil., DMD, PhD

intézetvezető

PTE Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!