A kismama igényei a legfontosabbak

2014. január 29.


Új Dunántúli Napló - 2014-01-29 - 5. oldal



A terhesség elejétől segíti és figyeli a Pécsett szülő kismamákat a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, ahol azt vallják: nem nekik kell megmondani a kismamáknak, hogy mi a jó nekik, hanem az ő igényeiknek megfelelően kell segíteni őket gyermekük megszülésében.

Csendes hétköznap van a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ami itt némileg mást jelent, mint egyéb munkahelyeken: ebben a pillanatban is több élet világra hozatala zajlik párhuzamosan, a legtöbb szülőszoba foglalt.

Évente több, mint 2500 szülést vezényelnek le
Ez persze nem meglepő, hiszen évente több mint 2500 szülés zajlik az Édesanyák útján, akadnak olyan napok is, amikor tíznél is több újszülött látja meg itt a napvilágot. A klinika munkatársai találkoztak már mindenféle esettel, és fel vannak készülve mindenre.
A szülészeti osztályon tett látogatásunkat a szerencsére épp nem foglalt alternatív szülőszobában kezdjük, amely úgy van berendezve, mint egy barátságos hálószoba, csupán a bordásfal és a szoba sarkában található kád jelzi, hogy itt némileg többről van szó. Az otthonos légkör nem véletlen, hiszen az alternatív szülőszoba elsődleges célja, hogy minél természetesebb körülmények között hozhassák világra a kismamák az újszülötteket, miközben végig magas szintű szakmai felügyeletben és segítségben részesülnek. A több éve igénybe vehető alternatív szülőszoba nem csupán kötelező gyakorlat a pécsi szülészeti klinika részéről, szögezi le Dr. Veszprémi Béla egyetemi docens, a klinika megbízott igazgatója, hanem mentalitásváltás. "Korábban az a paternalista szemlélet uralkodott, hogy majd a szülészorvos megmondja a kismamáknak, hogy mi a jó nekik, mit csináljanak, ma viszont az a fontos, hogy az anya döntse el, hogyan akarja megszülni a gyermekét, és mi ehhez alkalmazkodunk."

Az alternatív szülőszobát immár sokan használják
Ennek megfelelően az alternatív, avagy helyesebben családbarát szülőszoba több módot is kínál a szülésre - lehetséges a bordásfalon, a kádban, avagy labdán vajúdni - és a barátságos környezet óriási lelki előnyt jelent a szülőknek. A klinika arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy az itt szülők a lehető legnagyobb mértékben tisztában legyenek a lehetőségekkel: minden szerda délután a klinika dolgozói bemutatják az érdeklődők részére a családbarát és a "hagyományos" szülőszobákat. Emellett a terhesség egész ideje alatt segítik a kismamákat: azon kívül, hogy felkészítik őket a szülésre, pszichológusok is foglalkoznak a terhesség alatt és a szülés után felmerülő potenciális lelki és párkapcsolati problémákkal - mindezeket térítésmentesen lehet igénybe venni.
Az érdeklődés ennek megfelelően nagy a családbarát szülőszoba iránt, ám sajnos nem mindenki élhet ezzel a lehetőséggel, miután a baba és a anya fő érdeke, hogy a szülés rendben folyjon le, így a szövődményes szüléseket a "hagyományos" szülőszobákban kell levezetni. Zavartalan várandósság, egyes terhesség, korábban nem történt császármetszés - sorolja Weszné Süle Mariann, a szülőszoba vezető szülésznő a feltételeket, amelyeknek azért sem egyszerű megfelelni, mert ahogy a szülési kor kifelé tolódik (Magyarországon és Pécsett is egyre többen szülnek 30 éves koruk után, sőt, most már a 40 éves kor sem ritka), úgy nő a komplikációkkal járó terhességek száma. A pécsi szülészeti klinika az ilyen esetekre is fel van készülve, az igazán nehéz szülések az egész dél-dunántúli régióból itt zajlanak - bármikor előfordulhat például, hogy a szekszárdi megyei kórházból az éjszaka közepén érkezik egy kritikus eset - mondja Dr. Halvax László klinikai főorvos.

Német vendégoktatók is vannak a szülészeten
Mindez persze nem meglepő, a pécsi szülészeti klinika eszközparkja és dolgozói gárdájának szakmai felkészültsége egyedülálló a régióban, és országos viszonylatban is kiemelkedő, megfelel a nyugati elvárásoknak is. Mindezt azok a német vendégoktatók is rendre megerősítik, akik a pécsi orvoskaron tanuló nagyszámú német hallgató miatt érkeznek Pécsre. Paradox módon mindez nehézségeket is jelent a klinika számára, miután az egészségügyi finanszírozás nem "díjazza" a fejlettebb készülékek magasabb fenntartási költségét, és az amortizáció fogalmát sem ismeri. Eközben az elmúlt években a születések száma is csökkent, párhuzamosan az ország nem túl fényes demográfiai mutatóival és a fiatalok Baranya megyéből tapasztalható elvándorlásával.
A fejlesztések azonban folyamatosak, mutatják a klinika dolgozói, miközben betekintünk az egyik épp szabadon lévő hagyományos szülőszobába is. A kismamák komfortérzetét nagyban növelik azok a kórházi vaságyakat felváltó új fekvőalkalmatosságok, amelyeket ők maguk állíthatnak be, és fontos szempont, hogy nem csak a családi szülőszobát igénybe vevő párok, hanem mások esetében is minél inkább családi élmény legyen a szülés. A hagyományos szülőszobák komfortérzetére is nagy hangsúlyt fektetnek, kettőben pedig szintén található kád azok számára, akik a fájások elviselését megkönnyítendő vízben szeretnének vajúdni.

Császármetszés után az apa láthatja a gyermeket
Azokra is gondolnak a klinikán, akik császármetszéssel hozzák világra gyermeküket: a műtét után az apának lehetősége van találkozni gyermekével, és az epidurális (azaz az ágyéki csigolyák között alkalmazott) érzéstelenítéssel végrehajtott beavatkozás után az anya megkapja az újszülöttet, épp úgy, mint egy hagyományos szülés esetén, ennek érzelmi értéke pedig felbecsülhetetlen. Mindez azért is fontos, mert a császármetszéssel történő szülések száma folyamatosan emelkedik, köszönhetően a szülési kor egyre későbbre tolódásának és a technológia fejlődésének, amely révén egyre biztosabban lehet kiszűrni azokat az anomáliákat, amelyek fenyegethetik a babát és az anyát.
Kifelé tartunk a szülészetről, egy szülőszobából pedig egy újszülött első sírása szűrődik ki; óriási élmény az anyának és családjának, jól ismert öröm a klinika dolgozóinak. Elvégre új életek világra hozatalát segítik mindennap minden órájában.

A koraszülött-ellátás terén Pécs az első
Bár a magyar egészségügyre jellemző hiánygazdálkodás behatárolja a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának lehetőségeit is, jelentős fejlesztések történtek az elmúlt évek során. A legújabb ezek sorában a koraszülött-ellátás fejlesztése, amelyre egy pályázatból 467, míg a PTE saját erejéből 107 millió forint jutott. A beruházásnak köszönhetően a pécsi újszülött intenzív centrum teljes mértékben megfelel a nyugat- európai elvárásoknak, az pedig jól mutatja a pécsi szülészeti klinika dolgozóinak felkészültségét, hogy már a fejlesztés előtt is az országos átlagnál lényegesen jobb volt a koraszülöttek túlélési esélye a klinikán. Nem csupán a technológiai fejlesztésekre fordítanak azonban figyelmet. A klinika épületének néhány évvel ezelőtt végzett rekonstrukciójának köszönhetően az újdonsült anyák is lényegesen kényelmesebb körülmények között lábadozhatnak a szülés után, miután a kórtermek és a vizesblokkok is felújításra kerültek.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!