A fiatal orvosok hazatérésében bízik a klinikaigazgató

2014. február 3.


Tolnai Népújság - 2014-02-03 - 2. oldal



Több mint 30 éve dolgozik a pécsi Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Intézetben Prof. Dr. Bogár Lajos intézetvezető egyetemi tanár. Vele beszélgettünk.

- Most is nagy a rohanás itt az intenzív osztályon. Hogyan lehet megszokni ezt a munkatempót? 
- Azt gondolom, hogy az itt dolgozók már az egyetemre kerülésük idején más habitusúak. Jobban szeretik a nagyobb terhelést, a váratlan helyzeteket. Az ilyen mentalitású hallgatók lesznek az aneszteziológiát, vagy az intenzív terápiát választók.

- Hogy látja, mennyire sikerült felzárkóznunk orvostechnikailag a nyugathoz a rendszerváltozás óta eltelt időben? 
- Vannak olyan területek, ahol csak pár éves a lemaradásunk, ám minél költségesebb tényezőkről van szó, annál nagyobb résről beszélhetünk. Az új gyógyszereket, módszereket könnyen adaptáljuk és használjuk, a nagy értékű eszközök esetén azonban évtizedes elmaradásaink vannak.

- Nem lehet kikerülni az orvoselvándorlás kérdését, az Ön szakterületének művelői ráadásul kifejezetten keresettnek számítanak nyugaton is. 
- A külföldre távozás egyrészt egy olyan lehetőség, amit ki kell használni, hiszen nem szerencsés csak belterjesen, egy helyen dolgoznunk egész életünkben, beszűkítve ezzel a fejlődési potenciálunkat. Mindez hasznos is, amennyiben végül a kivándorlók visszatérnek az anyaországba; jelen pillanatban ennek az aránya a kérdéses, itt vannak teendőink. Az lenne a szerencsés, ha a magyar egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése két-három év külföldi munka után nagyobb arányban csábítaná vissza a fiatal orvosokat. Ebben a tekintetben optimista vagyok. Jelenleg a kint dolgozók fele-kétharmada ragad ott, azt remélem, hogy pár éven belül ez az arány jóval kisebb lesz majd. 



Bogár Lajos 1956-ban született Nagykanizsán, középiskolai tanulmányait Zalaegerszegen végezte el. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1981-ben, és azóta a pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben dolgozik, jelenleg intézetvezetőként. Fő kutatási területe a vér fizikai sajátosságainak vizsgálata. Nagy számú tudományos publikációja mellett több olyan könyvet is írt, amelyben nem csak az egészségügyben dolgozók számára is érthető és izgalmas módon mutatja be az intenzív terápián dolgozó orvosokra és ápolókra váró kihívásokat és dilemmákat.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!