Az iker-iker transzfúziós szindróma fetoscopos lézerkezelési lehetősége a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

2014. február 6.

Klinikánkon lehetőség nyílik az iker-iker transzfúziós szindrómával sújtott terhességekben a lepényi érösszeköttetések fetoscopos lézer kezelésére, mely eddig Magyarországon nem volt elérhető.

 

Általános információk az iker-iker transzfúziós szindrómáról

Az iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS) az egypetéjű, monochorialis ikerterhességben fordulhat elő.  Az ikerterhességek nagyjából egyharmada egypetéjű, és ezek kétharmada monochorialis, ami azt jelenti, hogy kb. 2700 terhességre jut egy TTTS. Ez a szám valószínűleg alulbecsült, mivel sokszor a fel nem ismert TTTS már koraterhességben spontán vetélést okoz.

Mi az a TTTS?

Az egypetéjű, monochorialis ikermagzatok egy részénél a két magzat keringése a közös lepényen keresztül érösszeköttetések útján kapcsolatban áll egymással. (Normális ikerterhességben a két magzat keringése nincs összeköttetésben) A problémát az okozza, hogy az ikerpár egyik tagja, a donor, folyamatosan vért ad az érösszeköttetéseken keresztül a másik tagnak, akit recipiensnek nevezünk. A folyamatos vérvesztés által a donor vérszegénnyé válik, növekedése lelassul, magzatvízének mennyisége vészesen lecsökken, míg a recipiens keringése ezzel szemben túltöltődik, a nagy mennyiségű keringő vér hatására szívproblémák lépnek fel nála, magzatvize extrém fokban megnövekszik, súlyos esetben úgynevezett hydrops fetalis alakul ki. Kezelés nélkül a kórkép kórjóslata nagyon rossz, a magzatok nagy része méhen belül vagy rövidesen a születést követően meghal, az életben maradt gyermekeknél gyakran alakulnak ki súlyos idegrendszeri problémák.

Lézeres kezelés

Kezelési lehetőség a méhen belül a 15-26. terhességi hét között végzett lepényi érösszeköttetések lézeres műtéttel történő lezárása, miáltal megszüntethető a véráramlás a két ikertag között, ami kórkép kialakulásának az oka.

Lézeres kezelés a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

Klinikánkon 2010-ben határoztuk el, hogy a szülészetben világszerte sikerrel alkalmazott lepényi érösszeköttetések lézerrel történő lezárását hazánkban is meghonosítjuk. Tettük ezt azon meggondolásból, hogy a magyar várandósok számára is elérhető legyen ezen méhen belül végzett műtéti eljárás. Reményeink szerint a műtéttel jelentősen javítható lesz a TTTS-val szövődött ikerterhességekben érintett magzatok életkilátásai.

Amennyiben további információt szeretnének kapni a kórképről, annak kezelési lehetőségéről, kérjük forduljanak Dr. Vizer Miklóshoz (tel.: 30-929-68-20, e-mail: vizer.miklos@pte.hu) vagy Dr. Molnár Gáborhoz (tel.: 30-526-44-99, e-mail: molnar.gabor@pte.hu)!

Letölthető beutaló orvosok számára 

Dokumentum(ok)

Bejelentkezés után látható

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!