Orosz állami ösztöndíj felajánlás rész-, teljes és PhD képzésre

2014. március 14.

Orosz állami ösztöndíj felajánlás rész-, teljes és PhD képzésre

 

Ország:

Oroszország

Támogatottak:

érettségizettek, BA/BSc hallgatók, BA/BSc végzettséggel rendelkezők, MA/MSc hallgatók, MA/MSc diplomával rendelkezők, doktori iskola hallgatói  

Jó tanulmányi eredmények: a tanulmányi átlag nem kevesebb mint 3,5.

Célok:

részképzés (BA/BSc, MA/MSc, PhD/DLA)

egyetemi képzés (BA/BSc, MA/MSc, osztatlan)

PhD/DLA képzés

Tudományterület:

valamennyi tudományág

Támogatások formája:

ösztöndíj, kollégiumi elhelyezés

Ösztöndíj időtartama:

5-10 hónap részképzés

4 év  BA/BSc, 2 év MA/MSc, 5 év osztatlan képzés

3 év PhD/DLA képzés

Szükséges nyelvtudás:

orosz, ill. orosz nyelvi előkészítő lehetséges

Korhatár (alsó-felsó):

n.a. 

Ösztöndíj keret:

500 hónap részképzésre,

40 fő BA/BSc,

40 fő MA/MSc képzésre,

20 fő PhD/DLA képzésre

Pályázati határidő:

2014.03.31.

 

Pályáztató szervezet:

Balassi Intézet, MÖB Iroda

Pályáztató címe:

1519 Budapest, Pf. 385

Pályáztató email címe:

olga.rokas@bbi.hu

Pályáztató telefonszáma:

384-9011

Pályáztató URL-je:

www.scholarship.hu

Az oroszországi Oktatási és Tudományos Minisztérium felajánlása a 2014/2015. tanévre.

Az orosz fél 80 állami ösztöndíjat ajánl fel (az államközi munkaterven kívül) teljes BA/BSc, MA/MSc képzésre, 20 állami ösztöndíjat teljes doktori képzésre és 500 hónapot részképzésre.

A pályázati kiírás részletes szövege letölthető: http://rs.gov.ru/node/43539

Az orosz fél által felsorolt dokumentumokon kívül a pályázatnak tartalmaznia kell a MÖB Iroda adatlapját magyarul 1 példányban (itt letölthető).

A jelentkezés módja:

A pályázatokat a MÖB Iroda címére kell benyújtani postai úton:

Balassi Intézet – MÖB Iroda, 1519 Budapest Pf. 385

Jelentkezési határidő: 2014. március 31. (pályázat beérkezése)

Az orosz fél a következő juttatásokat biztosítja az ösztöndíjasoknak:

  • tandíjmentesség
  • ösztöndíj 1200 rubel/hó
  • kollégiumi elhelyezés (a térítési díjak megegyeznek az orosz diákokra vonatkozó díjjakkal).

A jelentkezési lapok (ld. jelentkezési lap 20. pontja) kitöltése során a külföldi hallgató által kiválasztott szakirány kódjának és megnevezésének szigorúan meg kell egyeznie az orosz Oktatási és Tudományos Minisztérium és a Rosszotrudnyicsesztvo honlapján megadott kódokkal és megnevezésekkel.

A külföldi jelentkezők maguk választhatják ki az intézményt, ahol tanulmányaikat folytatni szeretnék (ld. jelentkezési lap 21. pontja); a maximum hat megjelölt intézmény közül legfeljebb 2-2 tartozhat ugyanabba a szövetségi körzetbe, illetve lehet a moszkvai vagy a szentpétervári felsőoktatási intézmény (szövetségi körzetek: Központi Szövetségi Körzet, Déli Szövetségi Körzet, Észak-nyugati Szövetségi Körzet, Távol-keleti Szövetségi Körzet, Szibériai Szövetségi Körzet, Uráli Szövetségi Körzet, Volgamenti Szövetségi Körzet, Észak-kaukázusi Szövetségi Körzet).

Abban az esetben, ha a külföldi jelentkezőt az egyik általa megjelölt intézmény sem vette fel, elhelyezéséről az orosz Oktatási és Tudományos Minisztérium dönt.

A fogadó fél nem fogadja és nem bírálja el a jelentkezők  anyagát, ha azok nincsenek lefordítva orosz nyelvre, a fordítások nincsenek hitelesítve közjegyző által, illetve nem a követelményeknek megfelelően lettek összeállítva.

Az Oroszországi Föderáció Felsőoktatási Törvénye értelmében az állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert külföldi hallgatókat (a teljes tanulmányi időszakra, a tanulmányi eredménytől függetlenül) ugyanolyan mértékű állami ösztöndíj és kollégiumi elhelyezés illeti meg, mint az állami ösztöndíjas képzésben résztvevő orosz állampolgárokat.

Azok a külföldi hallgatók, akik nem rendelkeznek megfelelő szintű orosz nyelvtudással, állami finanszírozású nyelvi előkészítő képzésen vesznek részt, melynek teljes időtartamára (a tanulmányi eredménytől függetlenül) állami ösztöndíjat kapnak. A nyelvi előkészítő képzés időtartama egy tanév, mely nem része a szakirányú képzés időtartamának.

A nyelvi előkészítő képzésben résztvevő hallgatókat az orosz Oktatási és Tudományos Minisztérium osztja be az oktatási intézményekbe.

A Művészet és Kultúra csoporthoz tartozó szakokra jelentkezőknek kiegészítő felvételi vizsgát kell tenniük abban a felsőoktatási intézményben, ahova felvételt nyertek. A kiegészítő felvételi vizsgákra június 1. - augusztus 1. között kerül sor; a vizsga pontos időpontjáról a hallgatónak kell érdeklődni. Azokról a szakirányokról, ahol szükséges kiegészítő felvételi vizsgát tenni, részletes információ a http://rs.gov.ru honlap nyitóoldalának jobb oldali oszlopában található az „Образование в России” menüpont alatt.

Utazási költséget a fogadó fél nem fizet.

Az orvosi ellátásra jogosító biztosítást a hallgató maga fedezi (évi min. 250 USD). A beutazáshoz szükséges tanulói vízum díja 19 450 forint.

A pályázatok bírálati eredményeiről 2014 júliusától lehet érdeklődni az Orosz Kulturális Központban (1 332 2154, 1 302 2825, mail@ruscenter.hu).

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!