Összefogott a gimnázium, valamint az orvostudományi kar

2014. március 24.


Tolnai Népújság - 2014-03-24 - 3. oldal

Együttműködési megállapodás- Szeptembertől új profillal bővül a bonyhádi középiskola képzési palettája

Bonyhád - Harmadik alkalommal kerül sor ünnepélyes megállapodás kötésére a bonyhádi gimnázium és egy nagy múltú és jövő előtt álló egyetemmel. Mint az intézményért felelős ember, nagyon fontosnak tartom, hogy olyan képzési helyeket biztosítsunk diákjainknak, ahol később megállhatják a helyüket - jelentette ki pénteken Andorka Gábor igazgató a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tartott programon. Hozzáfűzte, köztudott, hogy Magyarországon hiány van orvosokból és mérnökökből, ezért úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek helyi szinten a probléma kezelésére. A következő, 2014/2015-ös tanévben megemelt osztályszámmal, egy külön orvosi-egészségügyi profilú, és egy külön mérnök-informatikus osztállyal bővítik képzési palettájukat. Ezúttal a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karában (PTE ÁOK) leltek partnerre céljaik megvalósításában.
- A reál tudományok elsajátítása roppant fontos, hiszen ma Magyarországon a fiatal diplomások körében a humanitások aránya 90 százalék fölötti - vette át a szót dr. Miseta Attila. A PTE ÁOK dékánja úgy fogalmazott, a tervezett osztályok indítása alapvető érdeke felsőfokú intézményüknek. - Hálásak vagyunk a gimnázium vezetésének a lehetőségért, mindent megteszünk a sikeres együttműködés érdekében - biztosított dr. Miseta Attila, majd hangsúlyozta, hogy az orvosi pálya az egyik legszebb hivatás.
Dr. Barcza Zsolt szerint is rendkívüli jelentőséggel bír a gimnázium és az egyetemi kar között létrejött megállapodás. A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet főigazgató-főorvosa reményét fejezte ki, hogy a kölcsönös gondolkodásból a völgységi és a többi egészségügyi intézmény is profitálni fog hosszú távon. Megjegyezte, komoly orvos és szakdolgozó hiánnyal küzdenek a kórházak. Vannak olyan területek, ahol csupán egy-egy doktor és szakdolgozó van, ezért nagyon nehézkes a humánerőforrás-gazdálkodás.
Nagy István, a gimnázium kémia- fizika szakos tanára is üdvözölte a megállapodást. Úgy fogalmazott, ezzel egy újabb mérföldkőhöz érkezett intézményük. - A matematika és a testnevelés után, most már a természettudományos oktatás is kiemelkedő szerephez jut iskolánkban. A célok megvalósításához elengedhetetlenek a személyi és a tárgyi feltételek. E téren is jól állunk, hiszen szeptembertől új pedagógusok érkeznek hozzánk, és épül egy új, korszerű laborunk is - világított rá Nagy István.

Dr. Miseta Attila és Andorka Gábor írta alá a megállapodást

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!