Pécsi professzor a világszervezet élén

2014. március 27.


Új Dunántúli Napló - 2014-03-27 - 4. oldal


Az idegsérülések kutatásával és ellátásával foglalkozó szakemberek legnagyobb világfórumán Budapesten a múlt hétvégén dr. Büki András pécsi orvosprofesszort választották meg a világszervezet elnökének.

- Mekkora ez a szervezet?
- A nemzetközi társaság 47 országból 470 tagot számlál, koponyasérülteket, gerinc- és gerincvelősérülteket ellátó idegsebészeket, kutatókat. Egyébként 2016-ig, a dél-afrikai Fokvárosban zajló következő találkozónkig tart az elnöki megbízatásom.
- Talán a koponyasérülésektől félnek a legjobban az emberek.
- Negyvenéves kor alatt ez a vezető halálok. A világ csak mostanában kezdi felismerni, hogy ebben a korosztályban egy onkológiai beteg esetében a gyógyítás milliókba kerül, amivel gyakran csak hónapok nyerhetők, míg a koponya- vagy gerincsérülteknél megfelelő terápiával a megmentettek rendkívül olcsó beavatkozásokkal évtizedekig hasznos tagjai maradhatnak a társadalomnak.
- Miért, milyen az esély a gyógyulásra?
- Erre nem egyszerű válaszolni. Az enyhe koponyasérüléseknél is létrejöhetnek olyan agyi változások, melyek a betegek harmadánál azt eredményezik, hogy nem tudják a korábbi munkájukat folytatni. Ugyanakkor súlyos sérülésekből is szinte százszázalékosan felépülnek emberek. Az sem mindegy, hogy hol történik a sérülés, egy kis magyar faluban vagy Pécsett, vagy, mondjuk, Melbourne-ben. A minőségi túlélés szempontjából egyébként nem az a fontos, hogy a legközelebbi kórházban kioperálják a vérömlenyt, hanem hogy olyan helyen történjen a beavatkozás, ahol a rögöt körülvevő agyterületet is ellenőrizni, kezelni tudják.
- Mi a véleménye Törőcsik és Schumacher balesetéről?
- Azzal kezdeném, hogy egy sztársportolónak a sorsa megmozgatja a médiát, az orvosszakma minden területét. Holott évente 300 ember hal meg hazánkban hasonló sérülésben, pedig állapotuk gyógyítható lenne. De olyan helyre kerülnek, ahol nem megfelelőek a feltételek. Nem kerülöm azonban meg a kérdést, azt gondolom, Schumacher kihozható a kómából, ám az szinte elképzelhetetlen, hogy jelentős károsodás nélkül tudna továbbélni. Törőcsik esetében pedig a műtét a maximális felépülését hozhatja.
- Apropó, sport, hogy vezeti le a stresszt egy idegsebész?
- Hetente focizom kispályán a barátaimmal. Emellett pecázni járok az Olaszi-horgásztóra és a Balatonra.

Harminc esztendeje él a megyeszékhelyen
Dr. Büki András 1966-ban született Kaposváron. A Siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett. Már harminc éve pécsi, a PTE Általános Orvosi Karán 1990-ben szerzett diplomát, 1996-ban idegsebész, 2011-ben klinikai onkológiai szakvizsgát tett. 1992-től a PTE Idegsebészeti Klinikáján dolgozik, az idegsebészet professzora, klinikaigazgató-helyettes, az INTS (International Neurotrauma Society ) világszervezet elnöke. Első házasságából két gyermeke van, Sára 19, Bence 14 éves. Felesége, Dóra a PTE Pszichiátriai Klinikán rezidens orvos, három fiuk van: Bálint 5, Zsombor 3, Gergő 1 esztendős.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!