Egyetemi Napok és Zsolnay Fesztivál

2014. április 15.


Magyar Hírlap - 2014-04-15 - 13. oldal


Huszonhárom helyszínen több mint száztíz programmal várja a harmadik Zsolnay Fesztivál az érdeklődőket, amely a Pécsi Tudományegyetemmel közösen szervezte idei programját május első hosszú hétvégéjére Pécsen. A programsorozat minden korosztályt szeretne megszólítani: közösségi kreatív programokkal, gyermekszínjátszással, vetítésekkel, irodalmi beszélgetésekkel és számtalan könnyűzenei fellépővel várják a közönséget.

"Pécs gazdasági és kulturális életében máig nagy jelentősége van a valahai Zsolnay család által mívelt példaértékű modellnek, amely a kreativitást és az együttműködésekben való lehetőségek kiaknázását tekintette alapnak. A család öröksége az összefogásra épülő, újító, fejlesztő gondolkodás. Ezekre az elvekre építve fogott össze a fesztivál, és újabb erővonalat teremtett" - mondta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.
Közös kreatív csapatot hozott létre a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata egy magas színvonalú kulturális rendezvénysorozat létrehozására, még a nyári vizsgaidőszak előtt. A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok huszonhárom helyszínén több mint 110 program és ötszáz előadó szerepel, köztük családi és gyermekprogramok is, koncertek valamint megannyi közösségépítő alkalom. A fesztivál programjai minden nap este hét óráig ingyenesen látogathatók. A szervezők közvetlen és kötetlen találkozásokat ígérnek az előadókkal, akik nem csupán a színpad távolságából beszélnek a közönséggel, de direkt módon meg is szólítják őt.
A könnyűzenei előadók közül mások mellett a Specko Jedno - Anticity lemezbemutató koncertjét hallgathatják meg a fesztivállátogatók, de fellép az Anna and the Barbies, Tompos Kátya színésznő, akinek Keresztül Európán című új albumából hallgathatnak dalokat, valamint ott lesz az Intim Torna Illegál, az Amadinda és a Random Trip is. A Medence Csoport Re+Concept Műhelye az újrahasznosított anyagok felhasználására tanít, a Kerámia Festöde a kézműves énünket szólítja meg, a SZOBA sessions galéria pedig az alkotókkal való személyes találkozást valósítja meg.
Márta István tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben és a Kodály Központban lévő huszonhárom, különleges arccal rendelkező helyszín eleve egyedivé teszi a rendezvényt. "Bízunk benne, hogy a helyszínek és a fesztivál színházi, zenei, képzőművészeti tartalma lehetőséget ad a jelentős európai fesztiválok családjába bekerülni" - tette hozzá.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!