Koraszülött négyes ikrek életéért küzdenek a pécsi orvosok

2014. június 5.


Új Dunántúli Napló - 2014-06-05 - 2. oldal



Négy gyermeknek adott életet a napokban egy kaposvári asszony Pécsett. A sászármetszéssel született ikrek fertőzést kaptak, életükért a pécsi klinikán küzdenek az orvosok.
A Somogyi Hírlap beszámolója szerint a szülők igen régóta szerettek volna gyermeket, így nagyon örülnek, de természetesen aggódnak is értük.
- Hat éve vártunk rájuk, nem lombikbébik, de szakorvosi segítséggel születtek - nyilatkozta a lapnak az édesapa, Pap János, aki egy szállítmányozási cégnél irodai dolgozó. - A gyerekek múlt héten jöttek világra a pécsi kórházban. Jelenleg inkubátorban vannak, mert kritikus az állapotuk, de abban bízunk, hogy a körülményekhez képest egyre jobban lesznek. Huszonhét hétre születtek, a súlyuk, fejlettségük alapján életképesek.
Egy kislány és három fiú, Dóra, Gergő, Dani és Tamás érkezett jövevényként a Pap családba. Az édesapa elmondta, hogy nem egypetéjű ikrek, így nem is fognak jobban hasonlítani egymásra, mint más testvérek. Még nem tudják jól megfigyelni őket, mert az orvosok csak ritkán engedik a szülőket az inkubátorhoz. A picik 900 gramm súllyal, 34-37 centi hosszal látták meg a napvilágot. Az édesanya jól van, bár a szülést megelőző utolsó időszakban már nehezen viselte a terhességet.
- A négy gyermekünk császármetszéssel született, nem volt semmilyen komplikáció. Most a pécsi kórházban vagyunk, folyamatosan szorítunk értük. Várjuk azt, ahogy telik az idő, hogy túl legyenek a kritikus időszakon - tette hozzá az apa.
A koraszülöttek körében egyébként sajnos gyakoriak a fertőzések, részben azért, mert védekező rendszerük fejletlenebb, így kevésbé ellenállóak a megbetegedést okozó baktériumokkal szemben.

Évente 1200 gyermek születik másfél kilogrammos súly alatt az országban

A pécsi újszülött intenzív centrumban világszínvonalú ellátást kapnak az újszülöttek, a tavaly vásárolt orvosi berendezéseknek is köszönhetően. Az eszközök olyan terápiát tesznek lehetővé, amely jelentősen növeli a koraszülöttek életben maradásának, a szövődmények eredményes kezelésének esélyét. Az országban évente csaknem 1200 gyermek születik másfél kilogrammnál kisebb súllyal, mintegy százan kerülnek a PTE két telephelyen működő újszülött intenzív centrumába. A csecsemők 80-90 százaléka életben marad.

Dokumentum(ok)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!