Lendületet kaphat a rehabilitáció

2014. július 16.


Új Dunántúli Napló - 2014-07-16 - 1,3. oldal

Bokrétaavatással ünnepelte tegnap a Pécsi Tudományegyetem vezetése, hogy az új rehabilitációs központ építése a tervek szerint halad, s tartható a jövő tavaszi átadás. Az épületkomplexum összesen 850 millió forintból készül el. Ezzel párhuzamosan jó ütemben folyik a 400 ágyas klinikai tömb (képünkön) átfogó felújítása-bővítése is.


A tervek szerint jövő tavasszal már betegeket fogadhat a pécsi egyetem új rehabilitációs központja.

Fontos állomásához érkezett a Pécsi Tudományegyetem összesen majdnem 850 millió forintos beruházása: a kivitelező ugyanis megépítette az európai uniós támogatásból megvalósuló rehabilitációs központ alapszerkezeteit, sőt, elérték az épület legmagasabb pontját - ezt ünnepelték meg tegnap bokrétaavatással.
- Nagy pillanat ez, hiszen már egyértelműen látszik, hogy lesz egy új épület, s az is, hogyan fog kinézni - mondta a tegnapi ünnepségen Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. - A rehabilitáció fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, s mostanában, többek között Michael Schumacher kapcsán, többször a sajtóba is bekerült a gyógyításnak ez a fázisa. Korábban a betegek kezelése sajnos véget ért ott, hogy az akut problémákat leküzdöttük. Immár azonban nem engedjük el a kezüket: a felépülésben, a minél jobb minőségű élet biztosításában is tevékenyen részt veszünk.
A korábbi megyei kórház udvarában található, 1600 négyzetméteres rehabilitációs központ a tervek szerint 2015 februárjában lesz majd készen, s elsősorban a ideggyógyászati fekvőbetegek kerülnek majd ide, de a szív- és tüdőbetegekkel is foglalkoznak majd.


Tavaszra elkészül a 400 ágyas tömb is

Lapunk többször is beszámolt már a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb beruházásáról, a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciójáról. Ismert, a pécsi kórház 1966-ban épült, alapterülete majdnem 30 000 négyzetméter. Az épület akkoriban meghatározó jellegű volt az akkori kórházi és klinikai jellegű építkezések között, s megfelelt az orvos- és ápolásszakmai ellátások logisztikai szempontjainak. Az elmúlt csaknem ötven év azonban nyomot hagyott a kiszolgáló gépészeti és egyéb infrastrukturális hálózatokon: ezek jelentősen elavultak, s néhány egység állapota kritikus szintre került. A rekonstrukció egy elnyert pályázatnak köszönhetően 2012- ben kezdődött el - a 9,5 milliárd forintból, európai uniós forrásból megvalósuló építkezés a komplexum több szárnyát is érinti.
- Minden a tervek szerint halad a beruházásnál - tudtuk meg Tóth Kálmántól, a beruházás orvos-szakmai vezetőjétől. - Szeptember közepén várható az A és a C szárny átadása, s ekkor kezdődhet meg az osztályok visszaköltözése is. A B szárny átadásra onnantól számítva még 6-8 hónapot kell várni, úgyhogy számításaink szerint jövő tavaszra az egész komplexum készen lesz. Az A és a B épületben szállodai szintű lesz az ellátás, míg a C-ben a legfejlettebb technikájú orvosi műszerek kapnak helyet.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!